Dupa ce a renuntat la reactoarele nucleare, Germania va cheltui miliarde de euro pentru noi centrale pe gaz

externe

nuclear

Berlinul a convenit sa cheltuiasca 16 miliarde de euro pentru a construi patru mari centrale pe gaze naturale pentru a satisface cererea de electricitate, relateaza Politico.

Intr-o declaratie de luni, oficialii anunta ca noua strategie vine „in plus fata de extinderea consistenta a productiei de energie regenerabila” si este esentiala pentru a asigura furnizarea constanta de energie electrica „chiar si in perioadele in care soarele si vantul nu asigura puterea necesara”.

Coalitia de guvernare a ajuns la aceasta decizie in urma unor discutii intre cancelarul Olaf Scholz, din partea Partidului Social-Democrat, si ministrul economiei, politicianul Robert Habeck, din partea Partidului Verde. Acordul prevede un mecanism de crestere a capacitatii pentru a extinde productia de energie electrica pana in 2028.

Guvernul a descris centralele electrice pe baza de gaze naturale ca fiind „moderne, extrem de flexibile si ecologice”, deoarece vor putea fi transformate pentru a utiliza hidrogen gazos produs din surse regenerabile, cu ardere curata. Se preconizeaza ca noile centrale vor produce pana la 10 gigawati de energie electrica. Licitatiile pentru aceste proiecte vor incepe in curand.

Firma germana de energie Uniper, care se asteapta sa fie implicata in constructie, s-a declarat „usurata” de faptul ca guvernul a ajuns la un consens politic privind noile centrale, adaugand ca „este nevoie urgenta de actiuni rapide, deoarece procesul de aprobare si constructia efectiva a centralelor electrice si a instalatiilor de stocare vor dura mai multi ani”.

Cu toate acestea, grupurile de protectie a mediului raman sceptice, Greenpeace denuntand strategia ca fiind „un exemplu perfect al modului in care agitatia in jurul hidrogenului este doar o perdea de fum pentru folosirea pe scara larga a gazelor fosile”.

Germania si-a inchis ultimele trei reactoare nucleare in aprilie anul trecut, in ciuda avertismentelor ca acest lucru va duce la arderea mai multor combustibili fosili. Anul trecut, un raport al propriei agentii pentru clima a Berlinului a anuntat ca este posibil ca tara sa nu-si atinga obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 65% pana in 2030.

In septembrie, Scholz a respins apelurile venite din partea propriei coalitii de a reporni reactoarele din cauza crizei energetice, declarand: „Energia nucleara nu mai intra in discutie”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: