Dupa ce a scapat de dependenta de carburantii rusesti, UE risca acum sa devina dependenta de bateriile produse in China

externe

China, deflatie, preturi scazute, importuri, criza economica, prabusire

Uniunea Europeana risca sa devina, pana in 2030, la fel de dependenta de China pentru bateriile litiu-ion si pilele de combustie precum era dependenta de Rusia pentru energie inainte de razboiul din Ucraina, daca nu ia masuri, se arata intr-un document pregatit pentru liderii UE inaintea unui summit din octombrie, relateaza Reuters.

Documentul, obtinut de Reuters, a fost intocmit de actuala presedintie spaniola a UE si va sta la baza discutiilor privind securitatea economica a Europei in cadrul unei reuniuni a liderilor blocului comunitar care va avea loc la Granada, in Spania, pe 5 octombrie.

Ingrijorati de cresterea afirmarii globale si a ponderii economice a Chinei, liderii vor discuta propunerile Comisiei Europene pentru a reduce riscul ca Europa sa devina prea dependenta de China si necesitatea de a se diversifica lanturile de aprovizionare folosind furnizori din Africa si America Latina.

Potrivit documentului, din cauza caracterului intermitent al surselor de energie regenerabila, cum ar fi energia solara sau eoliana, Europa va avea nevoie de modalitati de stocare a energiei pentru a-si atinge obiectivul de zero emisii nete de dioxid de carbon pana in 2050.

„Acest lucru va duce la o crestere fulminanta a cererii de baterii litiu-ion, pile de combustie si electrolizoare, care se asteapta sa se multiplice de 10 pana la 30 de ori in urmatorii ani”, se arata in document.

In timp ce UE detine o pozitie puternica in fazele intermediare si de asamblare pentru fabricarea electrolizoarelor, cu o cota de piata globala de peste 50%, ea se bazeaza in mare masura pe China pentru pilele de combustie si bateriile litiu-ion esentiale pentru vehiculele electrice.

„Fara implementarea unor masuri ferme, ecosistemul energetic european ar putea avea pana in 2030 o dependenta fata de China de o natura diferita, dar cu o gravitate similara, precum cea pe care o avea fata de Rusia inainte de invazia din Ucraina”, se arata in raport.

Potrivit Comisiei Europene, in 2021, anul de dinaintea invaziei rusesti in Ucraina, UE importa din Rusia peste 40% din consumul total de gaze, 27% din importurile de petrol si 46% din importurile de carbune.

Incetarea majoritatii achizitiilor de energie din Rusia a provocat un soc al preturilor la energie in UE si o crestere a inflatiei, ceea ce a fortat Banca Centrala Europeana sa majoreze puternic ratele dobanzilor, intr-o masura care a franat cresterea economica.

Bateriile litiu-ion si pilele de combustie nu reprezinta singurul domeniu de vulnerabilitate al UE, se arata in documentul Presedintiei spaniole.

„Un scenariu similar s-ar putea desfasura in spatiul digital-tech”, se arata in document. „Previziunile sugereaza ca cererea de dispozitive digitale, cum ar fi senzorii, dronele, serverele de date, echipamentele de stocare si retelele de transmisie a datelor va creste puternic in acest deceniu.”

Pana in 2030, aceasta dependenta externa ar putea frana in mod serios castigurile de productivitate de care au nevoie urgenta industria si sectorul serviciilor europene si ar putea impiedica modernizarea sistemelor agricole, esentiala pentru a face fata schimbarilor climatice, se arata in document.

Spania a preluat in iulie presedintia semestriala rotativa a UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: