news

Dupa ce n-a avut argumente fata in fata cand a fost pus la punct de ministrul de Interne, Arafat il acuza, pe Facebook, ca nu intelege cum functioneaza aviatia de urgenta

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, afirma, intr-o postare pe Facebook, ca nu considera ca in cadrul videoconferintei a fost vorba de o cearta a sa cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, referitoare la interventia nereusita cu elicopterul SMURD in cazul fetitei in coma de la Govora, ci o situatie generata de lipsa unor informatii complete privind modalitatea de operare a aviatiei de urgenta.

„Eu nu consider ca a fost o cearta in cadrul videoconferintei, ci mai mult o situatie generata din lipsa unor informatii complete care necesita clarificare astfel incat sa se inteleaga bine modul de actiune al aviatiei de urgenta, limitele acesteia, temporare sau permanente, si faptul ca in continuare se fac eforturi supraomenesti ca totul sa functioneze cat mai bine posibil si sa asiguram populatiei toate nevoile in cazul situatiilor de urgenta”, sustine Arafat, in mesajul sau, citat de Agerpres.

El adauga ca „toate elicopterele SMURD pot executa misiuni de noapte si executa misiuni de noapte, daca pilotul comandant este pregatit la nivelul necesar unor astfel de misiuni”. „Acest lucru insa este diferit de a decola noaptea, pe intuneric, de la un loc ne-marcat si ne-autorizat punand viata echipei si a pacientului in pericol, mai ales in zonele montane”, mentioneaza seful DSU, care a anexat si un tabel potrivit carora 10% din orele de zbor efectuate in 2019 de elicopterele SMURD au fost pe timp de noapte.

Totodata, Raed Arafat puncteaza ca nu toate elicopterele SMURD sunt functionale 24 din 24, avand in vedere numarul insuficient al pilotilor, dar si faptul ca dupa o misiune de noapte, e nevoie sa fie asigurat un timp de odihna mai mare pentru echipaj, ceea ce inseamna indisponibilizarea elicopterului un numar de ore pe timp de zi, cand sunt cele mai multe situatii critice.

El mai arata ca se fac eforturi pentru instruirea echipajelor, ca s-au facut permanent angajari de piloti (intre 2014 si 2019 au fost 47 angajati si 31 plecati), dar si ca in ultimii 20 de ani aviatia de interventie in caz de urgenta s-a dezvoltat de la un singur elicopter disponibil in 1999, inchiriat de la Transgaz, la mai multe baze aeriene cu elicoptere moderne in Bucuresti, Mures, Iasi, Galati, Constanta, Craiova, Arad si Jibou, fiind disponibil si un elicopter pentru evacuarea de pacientilor din zonele izolate ale Deltei Dunarii.

Seful DSU mai puncteaza ca se fac pregatiri pentru ca in urmatorii ani sa fie operationalizate 3 puncte de salvare aeriana in zonele montane pentru care sunt contractate deja 4 elicoptere usoare din fonduri UE, care se adauga la cele doua destinate instructiei. „Totodata, avem finantarea pentru achizitionarea a 5-6 elicoptere medi-grele de cautare salvare care sa desfasoare misunile complexe de cautare salvare, inclusiv in zona maritima. Ele trebuie sa fie livrate pana cel tarziu sfarsitul anului 2023, iar procedura de licitatie este in reluare”, detaliaza Arafat.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, i-a „ordonat” marti secretarului de stat Raed Arafat sa gaseasca solutii pentru ca elicopterele SMURD sa poata zbura si noaptea spre sau de la centrele universitare medicale din tara.

Reactia ministrului a venit in contextul in care o fetita de 11 ani, ranita grav la cap in urma unui accident produs sambata in statiunea Baile Govora, a fost transferata la un spital din Capitala cu ambulanta, chiar daca in apropiere a fost trimis un elicopter SMURD, care dupa 10 minute de la aterizare ar fi parasit zona pe motiv ca se intuneca afara.

Intrebat in videoconferinta de Marcel Vela de ce elicopterele SMURD nu zboara si noaptea, seful Inspectoratului General de Aviatie, Catalin Paul Dache, a raspuns: „Elicopterele SMURD zboara si noaptea, doar ca o fac in anumite conditii. Nu pot ateriza in locuri necunoscute, nemarcate, intrucat nu este legal, dar zburam noaptea. La Valcea nu era un loc marcat, nici la Baile Govora si nici pe traseul pe care ar fi oprit ambulanta. Daca interventia ar fi presupus intrarea in noapte, elicopterul nu ar mai fi putut ateriza sau decola in acele conditii. Bazele Targu Mures si Bucuresti sunt desemnate ca baze pentru operarea misiunilor de noapte, dar doar pentru misiuni de la aerodrom la aerodrom certificate pentru noapte si acopera toata tara. (…) Nu mai puteam decola pe timp de noapte. Decolarea ca si aterizarea in locurile necertificate se face la vedere si in conditiile in care nu aveam in vedere obstacolele era periculos si nu este legal”.

In acest context, ministrul de Interne a anuntat ca va trimite Corpul de control la Valcea, pentru ca pe viitor sa nu se mai repete situatii precum cea in care s-a aflat fetita de 11 ani.

„Din punctul meu de vedere a fost o dezorganizare evidenta si la Valcea o sa trimit Corpul de control – pe ore, pe timp si cine a gresit si care sunt cauzele. Pe viitor nu mai doresc sa se repete asemenea situatii jenante, cu risc major, sa se piarda o viata si, daca salvez viata unui copil sau a unui roman, imi asum orice risc pentru a lua masuri coercitive pentru cei care nu si-au indeplinit sarcinile. (…) Nu ne jucam cu vietile oamenilor, nu facem doar parada la televizor, PR grozav, ce bine organizam noi salvarea oamenilor si sambata era sa moara un copil din neglijenta sau proasta organizare sa zic pe romaneste. Va ordon domnule Arafat, toate centrele universitare medicale – Targu Mures, Cluj, Iasi, Constanta, Craiova, Timisoara – sa poata zbura spre ele sau de la ele si noaptea elicopterele SMURD. (…) In 2020 toata tara sa fie sub acoperirea SMURD pe zbor de noapte”, a afirmat Vela.

Sambata, o fetita de 11 ani a fost ranita grav la cap in urma unui accident produs in statiunea Baile Govora. Ea a plecat cu o salvare a Serviciului de Ambulanta Valcea catre un spital din Bucuresti la aproape cinci ore dupa producerea evenimentului rutier, timp in care a stat la UPU Valcea.

Potrivit purtatorului de cuvant al Ambulantei Valcea, doctorul Adrian Popescu, medicii au luat decizia sa o transfere pe micuta, aflata in coma de gradul 3, pe cale terestra, cu o ambulanta a serviciului judetean, dupa ce elicopterul SMURD chemat in ajutor a decolat inainte ca pacienta sa fie adusa la locul de intalnire.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

O oră ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

O oră ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

2 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

2 ore ago