externe

„Dupa Kazahstan, vine randul Serbiei”. Presedintele Serbiei se teme ca „serviciile secrete” straine vor „orchestra” revolte si in tara sa

Servicii secrete straine se afla in spatele revoltelor aflate in desfasurare in Kazahstan, crede presedintele sarb Aleksandar Vucic, care intr-o declaratie acordata presei joi si-a marturisit temerea ca la fel s-ar putea intampla in Serbia cu sprijinul ”oligarhilor” locali care-i contesta victoria la alegerile desfasurate pe 3 aprilie, consemneaza agentia TASS, citata de Agerpres.

”Nu cred ca ei (oligarhii) spera sa invinga un candidat care doreste prosperitatea Serbiei, ei nu sunt atat de prosti si de neinformati, ei stiu ca poporul nostru apreciaza progresul obtinut si stiu ce cred oamenii. Ei spun asta (ca au castigat alegerile – n. r.) intrucat cred ca cineva cu multi bani ii va ajuta in Serbia sa puna la cale revolte in tara. Sa orchestreze ceva cum se intampla in Kazahstan, unde vor fi sute de mii de morti, o tara pradata ani de acum inainte, unde au interferat serviciile secrete ale mai multor forte majore. Probabil, ei vor ca acelasi lucru sa se intample in Serbia”, a spus Aleksandar Vucic.

Protestele aflate in curs in Kazahstan au inceput pe 2 ianuarie in mai multe orase, dupa cresterea pretului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit in aceasta tara. Ele s-au extins de atunci si in alte orase, inclusiv la Almati, si au degenerat in revolte masive si violente, jafuri si atacuri asupra cladirilor oficiale.

S-au inregistrat peste 1.000 de raniti si au fost operate circa 2.000 de arestari. Politia kazaha a anuntat ca a ucis in noaptea de miercuri spre joi zeci de manifestanti violenti si 13 politisti si-au pierdut viata, doi dintre ei fiind decapitati.

La solicitarea presedintelui kazah Kasim-Jomart Tokaev, Rusia a trimis parasutisti in Kazahstan, in cadrul unei forte comune de mentinere a pacii a Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), acestia actionand deja pe teren.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

5 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

5 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

5 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

5 ore ago