Economia Chinei a crescut cu 4,5% in primul trimestru, cel mai rapid ritm din ultimul an: „Cifrele sunt, fara indoiala, mult mai bune decat a anticipat cineva”

analize

crestere economica china

Cresterea economica a Chinei este in centrul atentiei in momentul in care China se redeschide dupa ce a pus capat restrictiilor legate de Covid 19, care au fost in vigoare timp de aproape trei ani, scrie CNBC.

PIB-ul a crescut cu 4,5% in primul trimestru, a anuntat marti Biroul National de Statistica din China.

Aceasta cifra a fost mai mare decat prognoza de 4% dintr-un sondaj Reuters realizat in randul economistilor si marcheaza cea mai mare crestere din primul trimestru al anului trecut. De la un trimestru la altul, economia a crescut cu 2,2%.

Produsul intern brut al Chinei a crescut puternic in primul trimestru, in timp ce alte economii se confrunta cu o incetinire a cresterii, iar bancile centrale majoreaza ratele pentru a domoli inflatia.

Vanzarile cu amanuntul au sarit cu 10,6% in martie, deoarece vanzarile online de bunuri fizice au crescut. Productia industriala a crescut cu 3,9%, usor mai putin decat previziunile Reuters de 4%.

Investitiile in active fixe de la inceputul anului au fost mai slabe decat se asteptau si au crescut cu 5,1% fata de anul trecut, deoarece cresterea a incetinit in ceea ce priveste investitiile in infrastructura si in industria prelucratoare. Intre timp, investitiile imobiliare au continuat sa scada.

Economia a crescut cu 3% in 2022, mai putin decat tinta oficiala a Beijingului de aproximativ 5,5% stabilita in martie anul trecut. Pentru 2023, guvernul a stabilit luna trecuta un obiectiv modest de crestere de „aproximativ 5%”.

Pe cale sa depaseasca tinta

Goldman Sachs a declarat ca cresterea de 4,5% inregistrata de China in primul trimestru sustine perspectiva firmei privind cresterea economiei pe intregul an, care se ridica la 6%.

„Datele de astazi sunt in concordanta cu viziunea noastra optimista pentru intregul an privind cresterea economica a Chinei”, a declarat pentru CNBC economistul sef al Goldman Sachs pentru China, Hui Shan.

In timp ce majoritatea analistilor chestionati de Reuters nu se asteapta sa vada o modificare a ratei de referinta a bancii centrale pentru imprumuturi, unii cred ca Banca Populara a Chinei ar putea reduce marginal rata de baza pentru imprumuturi pe un an daca inflatia din China va incetini in continuare.

Inflatia de consum din China a atins un minim al ultimelor 18 luni la inceputul acestei luni.

„Neuniform este cuvantul potrivit pentru a descrie starea actuala a economiei si, de asemenea, nivelul de incredere nu este atat de puternic pe cat sugereaza datele macro”, a declarat economistul de la Goldman, adaugand ca factorii de decizie politica vor mentine probabil o pozitie „pro-crestere” pentru ca cererea sa se relanseze.

„Factorii de decizie politica incearca sa mentina o atitudine pro-crestere, astfel incat cererea sa poata creste treptat pe fondul unor rate ale dobanzii mai mici”, a spus ea.

Se asteapta stimulente

Economia Chinei va primi probabil un nou impuls dupa ce Guvernul va acord stimulente guvernamentale in cursul anului, a declarat directorul general al NF Trinity, Helen Zhu, la emisiunea „Street Signs Asia” de la CNBC, la scurt timp dupa publicarea datelor.

„Cifrele sunt, fara indoiala, mult mai bune decat a anticipat cineva si cred ca este un inceput de an foarte bun”, a spus ea.

Economistul sef al ING pentru China, Iris Pang, a declarat ca se asteapta ca guvernul chinez sa lanseze stimulente suplimentare pentru investitiile in infrastructura si consumul.

„Pentru a mentine tinta de crestere de 5% pentru 2023, guvernul trebuie sa stimuleze investitiile in infrastructura, dintre care cea mai mare parte ar trebui sa fie construirea de linii de metrou si cresterea numarului de turnuri 5G”, a scris ea intr-o nota .

„Prin urmare, ne asteptam ca PIB-ul sa creasca la 6,0% in al doilea trimestru. Mentinem prognoza PIB-ului pe intregul an la 5%, deoarece cererea externa ar trebui sa fie o preocupare pentru acest an”, a scris Pang.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: