externe

Economia Germaniei se contracta in al treilea trimestru, dupa ce a stagnat in primele doua

Economia Germaniei s-a contractat usor in al treilea trimestru din 2023, au aratat vineri datele oficiale ale Oficiului Federal de Statistica (Destatis), relateaza Deutsche Welle.

Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,1% fata de trimestrul al doilea.

„Dupa evolutia slaba din prima jumatate a anului, economia germana a inceput a doua jumatate a anului 2023 cu o usoara contractie”, a declarat Ruth Brand, presedintele Oficiului Federal de Statistica.

In primele doua trimestre, productia economica a stagnat efectiv, primul trimestru inregistrand o crestere zero, iar al doilea trimestru cu o crestere de 0,1%.

In ciuda scaderii puternice a inflatiei in ultimele luni la 3,8% in octombrie, de la 6,1% in august si peste 10% anul trecut, cresterea preturilor a continuat sa fie o povara pentru consumatorii germani in timpul verii, care par sa-si limiteze cheltuielile.

Cheltuielile de consum, care reprezinta aproximativ doua treimi din PIB-ul Germaniei, au scazut cu 0,3% in al treilea trimestru.

Exporturile germane au scazut cu 0,8%, in timp ce importurile au scazut si mai puternic cu 1,3%

Datele inseamna ca Germania este cu un picior in recesiune. Daca productia se micsoreaza si in al patrulea trimestru, economia va intra oficial in recesiune.

Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, se asteapta la o scadere continua a cresterii in al patrulea trimestru, dar a declarat ca „o crestere usoara va reveni in primul trimestru al anului 2024”.

Intre timp, economistii sunt mai ingrijorati de o decizie a Curtii Constitutionale saptamana trecuta, potrivit careia planul guvernului german de a redirectiona 60 de miliarde neutilizate din epoca pandemiei catre fondul sau pentru schimbarile climatice si transformare a fost neconstitutional.

„In cazul in care guvernul federal decide sa faca efectiv reduceri [sectorului public] pentru a inlocui miliardele care lipsesc acum din cauza deciziei Curtii Constitutionale… pentru a compensa cresterile de taxe, creste riscul ca economia germana sa se restranga din nou in 2024”, a spus Sebastian Dullien, director al Institutului IMK din Dusseldorf.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

2 ore ago

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

3 ore ago

Mister vechi de 4.000 de ani, descifrat: Cum au fost construite piramidele din Giza. Ce arata imaginile din satelit

Se crede ca un brat al Nilului recent descoperit, ascuns sub nisipul desertului si sub…

2 ore ago

Elon Musk oficializeaza trecerea de la Twitter la „X.com”. Acesta va furniza si servicii financiare

Schimbarea de identitate a Twitter este completa. Miliardarul american Elon Musk a anuntat vineri, pe…

2 ore ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

3 ore ago