Economia Germaniei se redreseaza, a inregistrat un salt al exporturilor in ianuarie

externe

industria auto

Companiile germane au inregistrat o crestere de 6,3% a valorii bunurilor exportate in ianuarie, comparativ cu luna precedenta, a anuntat miercuri Destatis, biroul federal de statistica al tarii, relateaza Deutsche Welle.

Saltul din comert a oferit o veste buna rara pentru economia Germaniei, care a pendulat intre stagnare si recesiune in ultimele trimestre.

Valoarea bunurilor exportate a crescut la 135,6 miliarde de euro in prima luna a anului, ceea ce inseamna ca a existat si o crestere anuala de 0,3% fata de ianuarie 2023.

Exporturile catre China au crescut cu 7,8%, ajungand la 8,1 miliarde de euro, in timp ce cele catre Statele Unite – in continuare cea mai mare piata de export – au scazut cu 1,7%, ajungand la o valoare de 12,5 miliarde de euro.

Bunuri in valoare de 75,8 miliarde de euro au fost exportate catre statele membre ale Uniunii Europene, iar bunuri in valoare de 61,2 miliarde de euro au fost importate din intregul bloc.

Comparativ cu decembrie 2023, exporturile ajustate calendaristic si sezonier catre tarile UE au crescut cu 8,9%, in timp ce importurile au crescut cu 10,8%.

In aceeasi perioada, exporturile catre Regatul Unit au scazut cu 8,1%, pana la 6,8 miliarde de euro, in timp ce importurile din aceasta tara au crescut cu 18,4%, pana la 3,1 miliarde de euro.

Anul trecut, exporturile au scazut in total cu 1,4% fata de anul precedent. Expertii au atribuit acest lucru cererii scazute din strainatate din cauza ratelor ridicate ale inflatiei si a presupuselor riscuri geopolitice.

Aceasta cerere globala mai mica din partea unor piete precum China – care fabrica din ce in ce mai mult produse pe care le-ar fi importat candva – s-a numarat printre obstacolele in calea redresarii.

De asemenea, marele sector industrial al Germaniei a fost afectat in mod deosebit de pierderea importurilor ieftine de gaz rusesc. In plus, o serie de cresteri ale ratelor dobanzii de catre Banca Centrala Europeana – in incercarea de a alinia inflatia – a inabusit investitiile.

Inflatia ridicata si puterea de cumparare redusa, care a dus la scaderea cererii interne, s-au dovedit a fi, de asemenea, obstacole.

Luna trecuta, cabinetul german si-a redus prognoza de crestere economica la 0,2% pentru acest an – cu mult sub prognoza anterioara de 1,3%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: