Economia Rusiei este pe cale sa atinga un minim istoric. Mobilizarea a sute de mii de soldati a accentuat criza fortei de munca

externe

Kremlin

Economia Rusiei a dat dovada de rezistenta in fata sanctiunilor dispuse de Occident care au urmarit sa izoleze Moscova de sistemul financiar global si sa ii taie finantarea pentru razboi, relateaza Newsweek intr-o analiza a eficientei acestor sanctiuni.

In aprilie, FMI si-a imbunatatit prognoza privind cresterea economica a Rusiei la 3,2% in 2024 – aproape triplu fata de cresterea de 1,1% pe care o prevazuse in octombrie 2023. Cifra actualizata, care este mai mare decat previziunile de crestere a PIB-ului pentru SUA si multe alte tari occidentale, a ridicat semne de intrebare cu privire la eficacitatea sanctiunilor.

Cu toate acestea, alte date ale FMI arata ca, desi se asteapta ca economia Rusiei sa creasca, este posibil ca aceasta sa nu creasca la fel de mult ca cea a altor tari.

Noile cifre ale FMI prevad ca ponderea Rusiei in PIB-ul mondial se va reduce pana in 2029. Se asteapta ca ponderea PIB-ului tarii sa creasca usor in 2024, la 2,948%, de la 2,947% in 2023. Dar, de atunci si pana la sfarsitul deceniului, ponderea Rusiei in economia mondiala va scadea treptat.

In 2025, potrivit datelor FMI, ponderea Rusiei in PIB-ul mondial va incepe sa se reduca, ajungand la 2,908%. In 2026, se asteapta ca ponderea sa in PIB sa fie de 2,855%, iar apoi de 2,803 si 2,754% in urmatorii doi ani. In 2029, anul de dinaintea expirarii mandatului prezidential al lui Putin, se asteapta ca ponderea Rusiei in PIB-ul global sa scada la 2,706%.

Cifra prognozata este mai mica decat minimul anterior de 2,83%, inregistrat in 1998 – anul in care Rusia, sub conducerea presedintelui Boris Eltin, a intrat in incapacitate de plata a datoriei sale si a declansat o criza financiara.

Potrivit Rosstat, o agentie guvernamentala de statistica din Rusia, economia tarii s-a confruntat cu turbulente, dar si-a revenit mai puternic decat se astepta in 2023, cu o crestere a PIB-ului de 3,6%.

Aceasta crestere este asteptata sa continue in acest an, determinata in parte de o crestere semnificativa a cheltuielilor militare si a comertului cu China, de mentinerea constanta a volumului exporturilor de petrol si de cresteri ale investitiilor corporative si ale consumului privat.

In timp ce pentru acest an se preconizeaza o crestere robusta, ajutata de alocarea de catre Kremlin a 10.800 de miliarde de ruble (115 miliarde de dolari) pentru cheltuielile de aparare, cresterea PIB-ului Rusiei ar trebui sa scada brusc de la 3,2% in 2024 la 1,8% in 2025, potrivit FMI.

Rusia se confrunta, de asemenea, cu o lipsa semnificativa de forta de munca in anumite parti ale economiei sale, exacerbata de mobilizarea a sute de mii de soldati si de exodul barbatilor in varsta de lupta care incearca sa evite recrutarea.

In 2023, Banca Centrala a Rusiei a majorat ratele dobanzilor la 16% pentru a reduce inflatia – care, la 7,8%, ramane inca incapatanat de ridicata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: