Economist Intelligence Unit: Potentialul conflict dintre China si Taiwan va lovi cel mai puternic in aceste trei tari

analize

taiwan, soldati

Japonia, Coreea de Sud si Filipine vor fi cele mai afectate in cazul unui conflict intre Taiwan si China, potrivit unei analize realizata de Economist Intelligence Unit, relateaza CNBC.

EIU defineste un conflict ca fiind un „scenariu de conflict complet, care implica participarea militara directa a Chinei, Taiwanului si SUA” si se bazeaza pe presupunerea unei escaladari din partea Chinei.

EIU evalueaza insa riscul unui atac militar direct al Chinei asupra Taiwanului ca fiind „foarte putin probabil”. Dar, in cazul in care acesta ar avea loc, cele trei economii vor fi „cele mai vulnerabile” din cauza proximitatii lor fata de stramtoarea Taiwan si a legaturilor comerciale puternice cu China, dar, mai important, pentru ca aceste trei tari au tratate de alianta cu SUA.

China considera Taiwanul ca fiind o provincie separatista care ar trebui reunificata cu partea continentala. Presedintele chinez Xi Jinping a declarat ca China „va depune eforturi pentru perspectiva reunificarii pasnice”, dar „nu va promite niciodata sa renunte la utilizarea fortei”.

Taiwanul se considera un stat suveran si separat de China, conducandu-se singur de cand guvernul nationalist a fugit acolo de pe continent in 1949, in urma unui razboi civil prelungit. Tensiunile dintre Taiwan si guvernele din China au crescut de-a lungul anilor, iar vizitele unor politicieni americani la nivel inalt in Taiwan au atras mania Beijingului.

Analiza a subliniat faptul ca Japonia, Coreea de Sud si Filipine gazduiesc baze americane, ceea ce evidentiaza vulnerabilitatea acestora la un atac preventiv al Chinei, in cazul in care China ar alege sa intre in razboi.

„Ne asteptam ca participarea SUA sa activeze aliantele regionale de securitate cu implicatii directe pentru Australia, Japonia, Noua Zeelanda, Filipine si Coreea de Sud (precum si pentru alte tari care gazduiesc baze americane, cum ar fi Thailanda si Singapore).”

Statele Unite nu au un tratat de aparare reciproca cu Taiwan si nu sunt obligate sa apere insula. Cu toate acestea, legea din 1979 privind relatiile cu Taiwanul prevede ca SUA „vor pune la dispozitia Taiwanului articolele de aparare si serviciile de aparare” care pot fi necesare pentru „a permite Taiwanului sa mentina suficiente capacitati de autoaparare”.

„Grav expuse”

EIU a numit, de asemenea, cateva „piete grav expuse”: Australia, Malaezia, Thailanda si Vietnam, precum si Hong Kong.

In special in cazul Hong Kong-ului, EIU subliniaza ca acesta este expus la un risc mai mic de devastare fizica decat la repercusiunile unor probabile interdictii economice, de investitii si financiare impuse Chinei.

Hong Kong, o fosta colonie britanica, a revenit sub conducerea chineza in 1997. Centrul financiar asiatic este guvernat dupa principiul „o tara, doua sisteme”, ceea ce ii confera mai multa autonomie decat alte orase din China continentala.

Analiza arata ca, in cazul unui conflict si daca se aplica sanctiuni Chinei (si, prin extensie, Hong Kong-ului), acest lucru ar determina un exod al unei parti semnificative a populatiei orasului si o fuga de capital, precum si o scadere abrupta a fluxurilor de capitaluri intrate.

In ceea ce priveste Australia, Malaezia, Thailanda si Vietnam, EIU a apreciat ca riscurile cu care se confrunta aceste tari se datoreaza in primul rand legaturilor comerciale extinse cu China, dependentei lor de semiconductorii din Taiwan si importantei fluxurilor comerciale globale pentru economiile lor locale.

In plus, atat Malaezia, cat si Vietnamul ar fi expuse la un potential conflict cu China daca ostilitatile dintre cele doua parti ale stramtorii s-ar extinde si ar declansa un conflict in Marea Chinei de Sud. Malaezia si Vietnamul au ambele pretentii concurente cu China in Marea Chinei de Sud.

Separat, EIU a evaluat ca Australia va fi foarte expusa in cazul in care ar izbucni un conflict, deoarece tara este mai activ implicata in problemele de securitate regionala, ceea ce sugereaza ca ar putea juca un rol mai direct in orice conflict intre cele doua maluri ale stramtorii Taiwan.

In plus, participarea sa la pactul AUKUS si desfasurarea de nave de razboi in Marea Chinei de Sud indica un „interes puternic in descurajarea (si pedepsirea) incalcarilor status quo-ului de securitate asiatic”.

AUKUS este o alianta de securitate la care participa Australia, Regatul Unit si Statele Unite, care urmareste sa stimuleze cooperarea in domeniul informatiilor si colaborarea in materie de capacitati avansate intre acestea.

Pe plan intern, Australia are „perceptii populare si oficiale inrautatite fata de China, ceea ce ar putea crea un impuls politic intern suficient de puternic pentru ca tara sa reactioneze cu forta in cazul unui razboi din cauza Taiwanului”.

Australia si China au fost blocate in tensiuni comerciale de cand Canberra a sustinut apelurile pentru o ancheta internationala privind modul in care Beijingul a gestionat pandemia de coronavirus.

Taiwan si industria mondiala a cipurilor

Taiwanul, fiind economia din centrul tuturor, va suferi cele mai grave consecinte in cazul unui conflict intre cele doua maluri ale stramtorii, trimitand socuri care se vor rasfrange asupra industriei globale a semiconductorilor.

In martie, The Economist a estimat ca Taiwanul produce singur 60% din cipurile semiconductoare din lume si 90% din cele mai avansate cipuri.

EIU a declarat ca un conflict va bloca fabricile de cipuri din Taiwan si, in cel mai bun caz, legaturile aeriene si maritime vor fi intrerupte. In cel mai rau caz, instalatiile de fabricare a cipurilor din Taiwan vor fi complet distruse.

In ambele cazuri, impactul va fi resimtit atat in amonte, cat si in aval.

Producatorii de echipamente avansate de fabricare a cipurilor nu isi vor putea introduce bunurile in fabricile de cipuri din Taiwan, iar cipurile finite din Taiwan nu vor putea fi exportate, ceea ce va afecta clientii care se bazeaza pe aceste cipuri finite pentru produsele lor, cum ar fi smartphone-urile si automobilele.

Alte piete vor fi, de asemenea, afectate de un conflict legat de Taiwan.

Analiza EIU a evaluat „expunerea la cipurile importate din Taiwan” ca fiind un risc pentru economiile din Asia si a constatat ca Japonia este liderul regiunii, cu 47,6% din totalul importurilor de cipuri din Taiwan. Singapore si Malaezia au completat primele trei locuri, depinzand de cipurile taiwaneze in proportie de 40,5% si, respectiv, 27,2% din totalul importurilor de cipuri.

EIU a recunoscut ca China insasi este un exportator important de semiconductori, dar a afirmat ca, in cazul unui conflict intre cele doua maluri ale stramtorii, aprovizionarea de pe piata chineza va fi dificila, din cauza perturbarii logisticii si a unor posibile interdictii din partea SUA si a altor state.

Desi au existat eforturi de diversificare a productiei de semiconductori in alte parti ale Asiei si in SUA, EIU considera ca aceste eforturi se vor intinde probabil „pe ani de zile” si vor necesita investitii uriase.

Ceea ce inseamna ca exista un recurs imediat limitat pentru intreprinderi sau pentru factorii de decizie politica, in cazul pierderii productiei taiwaneze. Potrivit EIU, este putin probabil ca importanta Taiwanului in peisajul comercial global sa se schimbe in curand si, avand in vedere competitivitatea sa in ceea ce priveste productia, logistica si retelele de transport, nivelul actual de diversificare va oferi companiilor doar o „izolare limitata” in cazul in care izbucneste un conflict.

Avand in vedere acest lucru, „strategiile privind modul de pregatire pentru un conflict in stramtoarea Taiwan vor trebui probabil sa se concentreze pe atenuarea riscurilor, mai degraba decat pe evitarea totala a acestora”, a aratat EIU.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: