Editia princeps din 1623 a pieselor lui Shakespeare este expusa la Biblioteca Guildhall din Londra

life

Editia princeps a pieselor lui William Shakespeare, publicata in 1623, la sapte ani dupa moartea bardului si care contine toate piesele sale, este expusa la Biblioteca Guildhall din Londra, ca parte a sarbatoririi a 400 de ani de la publicarea editiei, potrivit BBC.

O alta prima editie si doua copii originale mai mici ale pieselor „Henric al IV-lea” Partea I si „Othello” vor fi, de asemenea, expuse.

„Au fost in jur de 750 de exemplare ale primei editii tiparite si aproximativ 235 au supravietuit astazi. Doar un sfert din acele copii sunt complete si printre cele mai bune din lume se numara si acesta. Este remarcabila pentru ca este completa si pentru calitatea hartiei”, a declarat Peter Ross, bibliotecar principal al Bibliotecii Guildhall.

El a adaugat ca, desi copia va ramane in biblioteca, „o alta copie editiei princeps s-a vandut pentru aproximativ 10 milioane de dolari in octombrie 2020”.

Editia a fost compilata de actorii John Heminge si Henry Condell ca un omagiu adus scriitorului.

Expertii spun ca daca cei doi prieteni ai sai nu i-ar fi adunat piesele pentru editia princeps, jumatate dintre ele, inclusiv „Macbeth”, „A douasprezecea noapte” si „Furtuna” ar fi fost pierdute pentru totdeauna.

Copia de la biblioteca a fost cumparata in jurul anului 1760 de fostul prim-ministru William Petty Fitzmaurice si apoi cumparata de Institutia orasului Londra la vanzarea bibliotecii sale in 1806.

Cartea a fost transferata la Biblioteca Guildhall in 1913 si este rareori prezentata din cauza naturii sale delicate.

Presedintele Comitetului pentru Cultura, Patrimoniu si Biblioteci al institutiei orasului Londra, Wendy Hyde, a declarat: „editia princeps este cu adevarat remarcabila si timp de cinci ore pretioase, toata lumea va avea ocazia rara de a o vedea de aproape”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: