Efectul invitarii migrantilor. NAZISTII au obtinut un scor SOCANT la alegerile dintr-o tara UE

externe

Slovacia se afla sub socul rezultatelor alegerilor parlamentare desfasurate sambata si soldate printre altele cu accederea in parlament, pentru prima data, a formatiunii de extrema dreapta Partidul Popular Slovacia Noastra (LSNS), condusa de Marian Kotleba, noteaza luni Reuters, citata de Agerpres.

Partidul condus de Marian Kotleba a reusit sa obtina 8,04% din voturi, ceea ce inseamna ca va detine 14 dintre cele 150 de mandate in legislativul slovac.

Analistii politici considera ca extrema dreapta slovaca a capitalizat retorica anti-imigranti de la principalele partide, inclusiv de la social-democratii premierului Robert Fico, care au castigat alegerile, dar carora le va fi imposibil sa formeze singuri guvernul.

”Robert Fico a adoptat una dintre cele mai dure atitudini fata de criza migratiei, dar rezultatul nu a fost tinerea sub control a extremistilor, ci accederea acestora in parlament”, explica Dalibor Rohac, de la American Enterprise Institute.

Reusita electorala a lui Marian Kotleba este un soc pentru media si politicienii slovaci consacrati.

”Kotleba a inclus pe lista sa electorala fascisti”, acuza Igor Matovic, presedintele partidului ‘Libertate si Solidaritate’, plasat pe a trei pozitie la alegerile legislative din 5 martie.

Partidul lui Kotleba respinge insa orice comparatie cu ideologia nazista si se concentreaza pe criticile la adresa Uniunii Europene si NATO. ”Nu suntem nici fascisti, nici neonazisti, desi am putea parea extremisti in comparatie cu alte partide moderate”, explica Milan Uhrik, membru al LSNS si unul dintre noii parlamentari.

Potrivit Comisiei Electorale slovace, cele mai multe voturi in alegerile parlamentare le-a obtinut formatiunea premierului Robert Fico, Smer-SD (social-democrat), cu 28,28% din sufragii, ceea ce inseamna ca acest partid va detine 49 de locuri in parlament.

In afara de social-democrati si de LSNS, alte sase partide au depasit pragul minim pentru accederea in forul legislativ de la Bratislava: formatiunea ‘Libertate si Solidaritate’ — 12,10% din voturi (21 mandate), OLaNO-NOVA — 11,02% din voturi (19 mandate), Partidul National Slovac (SNS) — 8,64% din sufragii (15 mandate), SME Rodina — 6,62% din sufragii (11 mandate), Most-Hid — 6,5% din sufragii (11 mandate) si Siet — 5,6% (10 mandate).

Rata prezentei la vot a fost de 59,82%, in usoara crestere fata de alegerile din 2012, cand a fost de 59,11%.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: