Energiile regenerabile din desertul Gobi ar putea fi asul din maneca al Chinei in materie de inteligenta artificiala

pagina verde

Desertul Gobi

China poate genera o cantitate dubla fata de capacitatea de generare a energiei electrice a Statelor Unite datorita surselor regenerabile din desertul Gobi si din desertul vestic, relateaza The South China Morning Post (SCMP). Aceasta energie poate satisface nevoile interne folosind o combinatie de energie solara si turbine eoliene. De asemenea, ar putea, in teorie, sa ajute China sa ia un avans in lupta cu Statele Unite in domeniul inteligentei artificiale (AI), relateaza Interesting Engineering.

Potrivit oamenilor de stiinta si inginerilor care conduc proiectul energetic, capacitatea actuala instalata pentru producerea de energie in nord-vestul Chinei este de aproape 500 de gigawati (GW). Combinata cu zona desertului Gobi din Mongolia interioara, situata in apropiere, cifra totala ajunge la 600 GW.

Pentru a pune acest lucru in perspectiva, capacitatea cumulata de energie regenerabila din Statele Unite, cu exceptia energiei hidroelectrice, a atins un varf estimat la 305 GW in 2022.

In ciuda naturii imprevizibile si intermitente a acestor surse, aceste centrale electrice ecologice au o eficienta medie de utilizare de peste 95%.

Nord-vestul Chinei este format din cinci provincii interioare, inclusiv Xinjiang. Se intinde pe o suprafata de peste 3 milioane de kilometri patrati, ceea ce o face mai mare decat India. Aceasta regiune a fost mult timp considerata una dintre cele mai subdezvoltate si sarace zone ale Chinei din cauza distantei fata de ocean si a terenului inospitalier, caracterizat de deserturi cu clima aspra precum Gobi si Taklimakan.

Regiunea dispune de resurse naturale abundente, inclusiv petrol, carbune, energie solara si eoliana. In anii 1980, Qian Xuesen, un renumit cercetator in domeniul rachetelor, care a jucat un rol vital in infiintarea Laboratorului de propulsie cu reactie al NASA, a avut o viziune de a utiliza resursele eoliene si solare enorme din desertul Gobi pentru a satisface cererea de energie a Chinei.

La vremea aceea era o idee exagerata din cauza limitarilor tehnologice.

Dar acum, „reteaua electrica din nord-vest a dat deja viata unui nou tip de sistem energetic”, au scris profesorul Ma Xiaowei si echipa sa de la filiala nord-vestica a State Grid Corporation of China si de la Universitatea Xian Jiaotong intr-o lucrare publicata luna trecuta in revista academica chineza Power System and Clean Energy.

Energia regenerabila din regiune are o capacitate instalata totala de 230 GW, iar 50% din energia electrica este transmisa prin 10 linii de transport de curent continuu de foarte inalta tensiune catre provinciile de coasta estica dens populate.

Aceste linii electrice traverseaza China pe toata intinderea ei, pe mii de kilometri, ceea ce face ca reteaua electrica din nord-vest sa fie cea mai mare si mai puternica retea electrica regionala de iesire din lume, dupa cum au mentionat Ma si colegii sai in lucrarea lor.

Aceasta este o veste buna pentru cetatenii si companiile chinezesti, dar ar putea juca, de asemenea, un rol vital pentru securitatea nationala in viitoarea revolutie a inteligentei artificiale. Un antreprenor din Beijing specializat in IA a declarat ca aprovizionarea cu energie va juca un rol crucial in cursa pentru dezvoltarea inteligentei artificiale dintre China si SUA.

Administratia Biden a interzis vanzarea de cipuri avansate de inteligenta artificiala catre China pentru a incetini progresul Chinei in domeniul IA. Antreprenorul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a declarat ca aceste cipuri au un usor avantaj in ceea ce priveste consumul de energie. Cu toate acestea, pe masura ce alimentarea cu energie electrica a Chinei creste, companiile chineze pot obtine rezultate similare de antrenament AI cu cipuri mai putin avansate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: