Enervati ca sunt facuti „penali” de Iohannis, parlamentarii PSD planuiesc sanctionarea presedintelui: „Incalca legislatia europeana si drepturile omului”

politica

Parlamentarii din PSD si ALDE vor infiinta o noua comisie speciala, care va fi condusa de Florin Iordache, care va analiza declaratiile publice ale presedintelui Iohannis in care sunt folosite cuvintele „penali” sau „puscariabili”, informeaza Digi24. PSD cere si masuri reparatorii pentru cei catalogati astfel. Argumentul este ca se incalca prezumtia de nevinovatie.

Initiativa urmeaza sa fie discutata incepand de saptamana viitoare. „Persoanele cu probleme penale nu au ce cauta in primul rand al functiilor statului. Nimic impotriva persoanelor fizice, dar in politica nu functioneaza prezumtia de vinovatie ca in justitie”, este declaratia care i-a enervat pe cei din PSD si ALDE.

Unul dintre apropiatii lui Dragnea, deputatul PSD Ioan Dirzu, sustine ca Iohannis a incalcat legislatia europeana: „Declaratia presedintelui Iohannis despre penali si comunicatele anumitor Parchete incalca legislatia europeana. Termenii de ‘penali’ sau ‘puscariabili’ vor trebui sa dispara din discursul politic. Discursul presedintelui pe tema penalilor este un discurs anti-european si ataca frontal drepturile fundamentale ale omului”.

„In primul rand se va discuta probabil de chestiunea legata de prezumtia de nevinovatie, de acea directiva europeana uitata oarecum la noi de dragul spectacolului, nu stiu, de dragul unor interese”, a adaugat Serban Nicolae, liderul de grup al senatorilor PSD:

Daniel Fenechiu – deputat PNL: „Ceea ce insa nu face corect PSD si cei care vor sa exploateze in sens politic aceasta directiva este ca ei muta in plan politic efectele unei prezumtii care functioneaza in plan juridic. Hai sa ne intelegem, presedintele a incercat sa vorbeasca pe intelesul romanilor si romanii au inteles prin categoria ‘penali’ persoane care au probleme cu legea penala.”

PSD cere sanctionarea celor care folosesc termeni precum „penali” sau „puscariabili” pentru persoanele cercetate in dosare, precizeaza Digi24. „Directiva europeana nu prevede explicit asta, dar cere statelor membre sa ia masuri astfel incat autoritatile publice, atunci cand comunica informatii mass-mediei, sa nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atat timp cat nu s-a dovedit conform legii ca sunt vinovate”, sustin alesii PSD.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: