Erdogan i-a transmis lui Mark Rutte ca Turcia vrea un secretar general al NATO care sa tina seama de sensibilitatile aliatilor care nu sunt membri ai UE

externe

Presedintele turc Tayyip Erdogan i-a transmis, duminica, premierului olandez Mark Rutte, intr-o convorbire telefonica, faptul ca Ankara va sustine un candidat pentru postul de nou sef al NATO in functie de asteptarile si nevoile sale, a anuntat presedintia turca, citata de Reuters.

Erdogan i-a mai transmis lui Rutte ca Turcia se asteapta ca noul sef al aliantei de securitate sa serveasca nevoile si interesele aliatilor in ceea ce priveste combaterea terorismului si sa tina seama de sensibilitatile aliatilor care nu sunt membri ai Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presa al presedintiei turce.

Succesorul lui Jens Stoltenberg, al carui mandat la sefia NATO va expira in luna octombrie, va prelua conducerea aliantei intr-un moment crucial, fiind nevoit sa convinga aliatii sa continue sprijinirea Ucrainei, in razboiul declansat de Rusia, dar in acelasi timp sa previna o escaladare periculoasa care sa atraga NATO intr-un conflict militar deschis cu Rusia.

Klaus Iohannis, contracandidatul lui Rutte la sefia NATO

Reamintim ca, in 12 martie, Klaus Iohannis si-a anuntat candidatura pentru sefia NATO intr-o conferinta de presa convocata special la Bucuresti. Asta, in contextul in care Mark Rutte era considerat favorit pentru postul de secretar general al NATO. Statele Unite, Marea Britanie si Franta anuntasera din 22 februarie ca il sustin pe premierul olandez pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg in functia de secretar general al NATO, un semnal care il plaseaza pe politicianul olandez intr-o pozitie de forta pentru a obtine acest post, a scris Reuters.

Insa numirea secretarului general al NATO necesita consensul statelor membre, iar Ungaria, de exemplu, a anuntat ca nu-l sustine pe Rutte.

Mark Rutte, cu care presedintele Klaus Iohannis a intrat oficial in competitie pentru functia de secretar general al NATO, este cel mai longeviv prim-ministru din istoria Olandei si asigura in prezent interimatul functiei, in conditiile in care negocierile pentru formarea unei coalitii de guvernare sunt blocate in Olanda din luna noiembrie, cand Partidul Libertatii condus de Geert Wilders a obtinut o victorie-soc la alegerile parlamentare, fara a avea insa o majoritate clara.

Secretarul general al NATO este o personalitate politica (civil) de rang inalt dintr-o tara membra NATO, numita de statele membre pentru un mandat de patru ani. Selectia se realizeaza prin consultari diplomatice informale intre tarile membre, care propun candidati pentru post.

Nicio decizie nu este confirmata pana cand nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat. Pozitia a fost detinuta in mod traditional de o personalitate politica europeana de rang inalt.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: