Eroare sau sfidare? China a declarat o parte a Rusiei ca fiind teritoriul sau pe noile harti aprobate de regimul de la Beijing

externe

harti, China, teritoriu rusesc, teritoriu indian, Beijing, expansionism, provocare

Serviciul de stat chinez pentru harti a prezentat un set de harti geografice pentru 2023, pe care pentru prima data o parte din teritoriul Rusiei este indicata ca fiind parte a Chinei. Este vorba despre Insula Bolsoi Usuriski de pe raul Amur.

Conform unui tratat incheiat in 2008 intre Rusia si China, insula a fost impartita intre cele doua tari. Noua harta oficiala a Chinei marcheaza intreaga insula ca fiind cel mai estic punct al teritoriului chinez. Nota explicativa subliniaza ca „harta este realizata in conformitate cu standardele nationale pentru trasarea frontierelor Chinei si ale altor tari din lume”.

Setul oficial de harti va fi folosit in diverse materiale media, inclusiv stiri, carti si materiale promotionale. Hartile pot fi, de asemenea, utilizate ca informatii de referinta de baza.

Insula Bolsoi Usuriski se intinde pe o suprafata de 327 pana la 350 de kilometri patrati, in functie de nivelul apei din rau. De la inceputul secolului al XIX-lea a existat o disputa indelungata intre Rusia si China pentru controlul acesteia, dar in anii 1930, in timpul lui Stalin, insula a fost „luata sub paza” de trupele sovietice.

Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, insula a ramas sub jurisdictia Rusiei. China a avut un interes deosebit pentru acest teritoriu, contestandu-i statutul inca din 1964. In 2008, Rusia a predat Chinei partea de vest a Insulei Bolsoi Usuriski si alte teritorii. Expertii de la acea vreme au subliniat interesul pe termen lung al Moscovei pentru relatii stabile intre cele doua tari.Pe langa insula Bolsoi Usuriski, China a marcat pe harti ca teritoriu al sau statul indian Arunachal Pradesh si regiunea de frontiera Aksai Chin, motiv pentru care ministerul indian de Externe a depus deja un protest oficial la Beijing.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: