„Eroul” de la Antena 3 este de fapt un recidivist condamnat pentru talharie. A lovit un tanar soldat in termen si i-a luat arma

news

Ioan Muntean, barbatul prezentat de Antena 3 drept o „noua victima” a „tortionarului” Augustin Lazar este de fapt un recidivist care a fost de fapt condamnat pentru talnarie si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce a atacat un granicer si i-a luat acestuia pistolul mitraliera si 30 de cartuse.

Antena 3 l-a prezentat pe Ioan Muntean drept „eroul trimis la carcera de Augustin Lazar” si „detinut politic”. Conform insa unor documente publicate de g4media.ro, Muntean a fost in realitate un recidivist care a fost de fapt condamnat pentru talnarie.

Ioan Muntean nu era la prima condamnare, mai primise si inainte de incidentul respectiv pedepse cuprinse intre 7 luni si 4 ani.

„In data de 11 iulie 1980, fiind hotarat sa treaca in mod fraudulos frontiera din tara noastra cu Iugoslavia pentru a ajunge intr-un stat capitalist – a plecat cu un autoturism insotit de Wolf Alfred si Udrea Ioan, pe care-i cunostea din penitenciar, la Oravita.

Aici au stat timp de doua zile, dupa care, impreuna au plecat spre frontiera in directia localitatii Varadie. Dupa ce au studiat imprejurarile si posibilitatile de trecere a granitei, cand au ajuns la malul raului Caras, s-a despartit de cei doi infractori, care, fiind inotatori, au reusit sa treaca raul pe celalalt mal, iar inculpatul a ramas singur pe malul opus al apei.

Datorita acestei situatii, inculpatul a mai stat pana in dimineata zilei de 4 iulie 1980 in zona de frontiera, dupa care s-a hotarat sa revina la Timisoara. In timp ce se afla intr-o statie de autobuz ITA din localitatea Creoni, a fost legitimat de soldatul Jurj Vichente, militar granicer”, scrie in sentinta Nr. 259 din 26 iulie 1980, a Tribunalului militar Timisoara.

Soldatul l-a considerat suspect asa ca i-a cerut sa mearga cu el la comandantul de subunitate din comuna Gradinari, judetul Caras-Severin. Potrivit documentelor aflate la dosar, dupa ce au iesit pe camp, Muntean l-a atacat pe soldat. A reusit sa il puna la pamant si sa ii ia pistolul mitraliera si 30 de cartuse. „Apoi a fugit spunandu-i militarului sa nu-l urmareasca ca il impusca”, spun documentele.

Soldatul nu l-a urmarit, dar a dat alarma si imediat a inceput cautarea acestuia. Ioan Muntean a fost prins dupa trei ore de catre graniceri. Si in faza de urmarire penala, dar si in fata instantei, acesta si-a recunoscut faptele.

A fost condamnat de tribunalul militar la 8 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pentru 6 ani, pentru „talharie in paguba avutului obstesc”.

Potrivit documentului, si in trecut mai fusese condamnat la pedepse intre 7 luni si 4 ani de inchisoare.

Antena 3 l-a prezentat insa drept „erou”, victima a „tortionarului” Augustin Lazar.

 

Mai mult despre: , ,

Comentarii: