externe

Eroul de la Azovstal a dat lovitura de incepere a meciului dintre Dinamo Kiev si Sahtar Donetk. Cum isi onoreaza ucrainenii eroii – Video

Sergentul major Mihailo Dianov a dat, duminica, lovitura de incepere a meciului de fotbal dintre Sahtar Donetk si Dinamo Kiev in cadrul campionatului de fotbal al Ucrainei.

Imnul dinaintea meciului a fost intonat de medicul militar eliberat din captivitate Ekaterina Polisciuk, iar prima lovitura la minge a fost data de „aparatorul Mihailo Dianov de la Azovstal”.

Mihailo Dianov, eliberat din captivitate la 21 septembrie, a anuntat vineri ca va transfera 23,5 milioane de grivne (600.000 de dolari) in ajutorul camarazilor sai care au nevoie de tratamente medicale. El a primit acesti bani pentru propriul tratament din partea a mii de donatori din intreaga lume.

Dianov a aparat Azovstal pana in ultimele momente, fiind apoi luat prizonier de rusi.

Acum, el a decis sa doneze o suma impresionanta pe care a primit-o pentru propriul tratament.

Citeste si: „Durul” de la Azovstal a fost eliberat de Rusia, s-a intors acasa in Ucraina. Legiunea Georgiana: „Bine ai revenit, frate!”

Mihailo Dianov a fost eliberat la jumatatea lunii septembrie, in urma unui schim de prizonieri cu Rusia. „Bine te-ai intors acasa, frate”, a anuntat Legiunea Georgiana pe Twitter.

In fata unui numar urias de reactii de surprindere, Legiunea Georgiana a postat si o fotografie a luptatorului in autocarul cu prizonierii eliberati.

Citeste si: „Durul” de la Azovstal care impresioneaza planeta, desi a fost luat prizonier: „Nu exista unul mai dur decat el pe intreaga planeta”

Fotografia luptatorului a ajuns in luna mai  in publicatiile din intreaga lume.

„Omul care le-a dat rusilor picioare in fund timp de 86 de zile poarta Crocs (sandale confortabile de cauciuc – n.red.). Nu exista unul mai dur decat el pe intreaga planeta”, se afirma pe Twitter.

Ucraina a anuntat in septembrie schimbul cu Rusia a 215 militari, printre care sefi ai apararii de la combinatul siderurgic Azovstal din orasul Mariupol, simbol al rezistentei la invazia rusa, scrie AFP.

„Am reusit sa eliberam 215 de persoane”, cel mai mare schimb de la inceputul invaziei ruse in februarie, a declarat la televiziune seful administratiei prezidentiale de la Kiev, Andrii Iermak.

Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv fostul deputat Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de inalta tradare in Ucraina, a precizat presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, in mesajul sau zilnic.

„In schimb, am dat 55 de persoane care nu merita nici regret, nici simpatie”, cei care „au luptat impotriva Ucrainei si cei care au tradat-o”, a spus el.

In cadrul acestei „operatiuni pregatite de mult timp”, cinci comandanti militari, „supereroi”, printre care sefi ai apararii de la Azovstal, au fost transferati in Turcia, a subliniat Volodimir Zelenski.

Negocierile privind schimbul lor au fost „cele mai lungi, cele mai dificile”, a adaugat presedintele ucrainean.

Aceste persoane vor ramane in Turcia „in siguranta absoluta si in conditii confortabile” pana la „sfarsitul razboiului”, dar isi vor putea intalni familiile acolo, in baza unui acord cu presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit sefului statului ucrainean.

In total, 188 de „eroi de la Azovstal si Mariupol”, printre care 108 militari din regimentul Azov, au fost schimbati, a spus el. „Vom face totul pentru a-i salva pe toti cei aflati in captivitate in Rusia”, a promis Volodimir Zelenski, potrivit caruia printre prizonierii schimbati se numara si femei insarcinate.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Marcel Ciolacu sfideaza realitatea: „Nu a fost Gabriela Firea implicata in azilele groazei. Imaginile nu erau din Voluntari, ci din alta comuna”

Invitat intr-o emisiune la Digi24, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre campania electorala din Bucuresti,…

55 de secunde ago

Cel putin 16 persoane decedate in Peru, dupa ce un autobuz s-a prabusit intr-o prapastie din Anzi

Cel putin 16 persoane si-au pierdut viata marti in Peru, cand un autobuz s-a rostogolit…

16 minute ago

Amenintare iminenta? Taiwanul sustine ca ar fi detectat 45 de avioane de lupta si sase nave chineze in apropierea insulei

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane si sase nave chineze in jurul insulei, a…

31 de minute ago

Casa Alba a notificat Congresul american ca va trimite Israelului armament in valoare de un miliard de dolari

Casa Alba a notificat marti Congresul SUA ca va face o livrare de arme catre…

45 de minute ago

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cantat la chitara intr-un bar din Kiev, spre a-si dovedi sustinerea fata de Ucraina – VIDEO

Cunoscut ca un amator de chitara si rock, seful diplomatiei americane Antony Blinken a cantat…

O oră ago