externe

Escaladare a razboiului din Nagorno-Karabah. Armenia cere Rusiei ajutor militar. Turcia sustine deja Azerbaidjanul

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan i-a cerut sambata presedintelui Vladimir Putin sa inceapa consultari ”urgente” cu privire la ajutorul pe care Rusia il poate oferi pentru a asigura securitatea tarii sale, aflata in conflict cu Azerbaidjanul asupra Nagorno-Karabah, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

Acest anunt, de natura sa provoace escaladarea conflictului, intervine dupa esecul noilor discutii intre Armenia si Azerbaidjan vizand stabilirea unei incetari a focului.

„Prim-ministrul armean a cerut presedintelui rus sa inceapa consultari urgente pentru a determina natura si cantitatea de ajutor pe care Federatia Rusa il poate oferi Armeniei pentru a-i asigura securitatea”, a anuntat Ministerul de Externe intr-un comunicat.

Rusia are o baza militara in Armenia. Ea este legata de Erevan printr-un tratat de aparare, dar a sustinut in trecut ca acesta nu se extinde la regiunea separatista Nagorno-Karabah.

In scrisoarea sa, Pashinyan a declarat ca luptele se apropie de granitele armene si a acuzat din nou Turcia ca sprijina Azerbaidjanul.

Citand relatiile bune intre cele doua tari si un tratat de prietenie, cooperare si asistenta reciproca care le leaga din 1997, el a solicitat Moscovei ajutor.

Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan si omologul sau azer Djeihun Bairamov s-au intalnit vineri la Geneva intr-o incercare nereusita de a gasi o solutie la criza ce a facut peste 1.250 de morti in putin peste o luna.

Din 27 septembrie, fortele azere si cele din Nagorno-Karabah sustinute de Erevan se confrunta din nou. Pana acum, trei incercari de armistitiu umanitar au fost spulberate.

Nagorno-Karabah a facut secesiune fata de Azerbaidjan in anii 1990, dupa un razboi soldat cu 30.000 de morti si sute de mii de persoane stramutate, aminteste AFP.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump declara ca ar putea sa nu accepte rezultatele alegerilor din noiembrie 2024, daca acestea ii vor fi nefavorabile

Donald Trump a declarat ca ar putea sa nu accepte rezultatele alegerilor din 2024 in…

8 minute ago

Brazilia va trimite la Olimpiada de la Paris prima sportiva indigena din Amazon, care este neintrecuta la tirul cu arcul

Graziela Santos din Manaus vrea sa devina prima femeie indigena care sa concureze pentru Brazilia…

23 de minute ago

Planeta maimutelor: „bandele de macaci” din Thailanda au luat cu asalt strazile unui oras turistic, distrugand afisele care cer alungarea lor – VIDEO

Intr-un oras thailandez, macacii au devenit o problema politica inflacarata si manifesta atitudini aproape umana,…

37 de minute ago

Cei mai buni prieteni: un canibal si un criminal in serie din Rusia au fost eliberati din inchisoare si, drept, multumire, au plecat pe frontul din Ucraina

Dmitri Malisev a fost condamnat la 25 de ani intr-o inchisoare de maxima securitate pentru…

53 de minute ago

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, sustine ca Ucraina are dreptul de a lansa lovituri aeriene in adancul teritoriului rus

Seful diplomatiei britanice David Cameron a vizitat joi Kievul si a anuntat intentia Marii Britanii…

O oră ago