Este sfarsitul lumii asa cum o cunoastem – Conferinta pentru Securitate de la Munchen a relevat noua situatie geopolitica: „Stim cu totii ca afara se pregateste o furtuna”

externe

Olaf Scholz, refuz, rachete Taurus, Ucraina, prudenta, virtute

Chiar si in timp ce liderii occidentali se felicita pentru generozitatea lor fata de Ucraina, fortele armate ale tarii estice raman fara munitie, echipament si chiar fara oameni. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a deschis vineri conferinta de la Kiev, a indemnat lumea libera sa trimita mai mult ajutor – si repede. „Avem nevoie de rapiditate”, a spus el, scrie Politico.

Vicepresedintele SUA, Kamala Harris, a ridicat tensiunea la adresa Rusiei pe un alt front, acuzand tara de „crime impotriva umanitatii”. „Sa fim cu totii de acord. In numele tuturor victimelor, atat cunoscute, cat si necunoscute: trebuie sa se faca dreptate”, a spus ea.

Cu alte cuvinte, liderii rusi ar putea avea in fata Nurenberg 2.0. Acest lucru este menit sa ii faca pe cativa oameni din Moscova sa fie nervosi, in special pe cei suficient de batrani pentru a-si aminti ce s-a intamplat cu omul forte iugoslav Slobodan Milosevic si cu anturajul sau.

„Ceea ce se intampla astazi in Europa s-ar putea intampla maine in Asia”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ministrul chinez de externe Wang Yi nu a facut nimic pentru a contrazice aceasta naratiune. „Permiteti-mi sa asigur audienta ca Taiwanul face parte din teritoriul chinez”, a declarat Wang la conferinta cand a fost intrebat despre planurile Beijingului asupra insulei autonome. Taiwan „nu a fost niciodata o tara si nu va fi niciodata o tara.”

Pentru unii participanti, atmosfera din hotelul aglomerat Bayerischer Hof, unde a avut loc adunarea, a a semanat cu episodul din 1938. In acel an, capitala bavareza a gazduit o conferinta care a dus la infamul Acord de la Munchen, prin care puterile europene au cedat regiunea Sudeta Germaniei intr-un efort de a pastra pacea.

„Stim cu totii ca afara se pregateste o furtuna, dar aici, in interiorul Bayerischer Hof, totul pare normal”, a scris Andrew Michta, decan al Colegiului de Studii Internationale si de Securitate de la Centrul Marshall, cu sediul in Germania. „Totul pare atat de rutina, si totusi totul se schimba brusc atunci cand un parlamentar ucrainean spune cu naduf ca nu reusim sa actionam suficient de repede.”

Singurii oameni care zambesc la conferinta de securitate din acest an sunt contractorii din domeniul apararii. Vanzarile de armament sunt in plina expansiune.

Chiar si Germania, care, in ultimii ani, a perfectionat arta de a-si explica esecul de a cheltui 2% din PIB pentru aparare in cadrul NATO, a promis ca va schimba cursul.

Cancelarul Olaf Scholz a promis ca va indeplini obiectivul NATO privind cheltuielile de aparare pentru fiecare membru in parte, de 2% din PIB.

Noul ministru al apararii al Germaniei, Boris Pistorius, un social-democrat ca si Scholz, a cerut chiar mai mult, spunand ca „nu va fi posibil sa indeplinim sarcinile care ne stau in fata cu doar doua procente”.

Retineti ca, la inceputul anului trecut, social-democratii de frunte inca mai cereau Statelor Unite sa isi retraga toate focoasele nucleare de pe teritoriul german.

Cu alte cuvinte, daca pana si germanii s-au trezit si au pericolele actualei stari geopolitice a lumii, acesta ar putea fi momentul in care sa incepem cu adevarat sa ne ingrijoram.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: