externe

Eurodeputatii schiteaza o strategie pentru a limita prerogativele presedintiei ungare a UE de anul viitor

Membrii Parlamentului European au prezentat miercuri strategii care ar putea fi folosite pentru a slabi, daca nu chiar pentru a elimina presedintia ungara a UE de anul viitor, pe fondul escaladarii luptei dintre institutiile UE si liderul ungar Viktor Orban, din cauza regresului in ceea ce priveste statul de drept, scrie Politico.

Se asteapta ca Parlamentul sa voteze in aceasta saptamana o rezolutie fara caracter obligatoriu care „pune sub semnul intrebarii” capacitatea Budapestei de a reusi sa indeplineasca rolul de presedinte al Consiliului in a doua jumatate a anului 2024. La fiecare sase luni, o tara diferita detine presedintia UE, ceea ce acorda o anumita marja de manevra pentru a influenta elaborarea politicilor mai largi in intreaga comunitate.

„Este timpul sa incepem sa jucam dur”, a declarat Sophie in ‘t Veld, un eurodeputat olandez din grupul liberal Renew Europe, la o conferinta de presa cu alti patru eurodeputati din diferite familii politice care au redactat textul parlamentar. Propunerea include modalitati de a „reduce cooperarea la minimul necesar” in timpul presedintiei ungare, a explicat ea.

Parlamentarii europeni se tem ca Ungaria ar putea folosi mandatul de sase luni pentru a promova politici care contravin valorilor UE intr-un moment sensibil, imediat dupa alegerile europene din iunie si in momentul in care se impart posturile cheie in institutiile UE.

Proiectul de text al Parlamentului, care urmeaza sa fie votat joi, cere Consiliului sa gaseasca o „solutie adecvata”.

Ministrul ungar al justitiei, Judit Varga, a respins initiativa Parlamentului ca fiind un „nonsens” si a acuzat adunarea ca ignora democratia.

„Aici, Parlamentul European nu are niciun rol de jucat – exista rezolutia unanima a Consiliului de multi ani, care stabileste ordinea presedintiilor”, a declarat Varga marti reporterilor la Bruxelles.

Chiar si autorii principali ai propunerii Parlamentului au recunoscut ca nu exista o cale legala clara pentru a impiedica Ungaria sa exercite presedintia.

„Va trebui sa vedem ce putem face in legatura cu aceasta presedintie”, a declarat Gwendoline Delbos-Corfield, un eurodeputat verde francez care a contribuit la redactarea rezolutiei. „Textele oficiale din tratate nu sunt foarte clare cu privire la ceea ce putem sau nu putem face.”, a recunoscut ea.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Tupeul primarului din Mioveni, prins in flagrant: „Nu am luat, am dat” – Video

Primarul PSD din Mioveni, Ion Georgescu, a sustinut in timp ce era adus de procurori…

4 ore ago

Slovacia inaspreste controalele la granita cu Ungaria, pe masura ce creste numarul de migranti

Slovacia a decis miercuri sa impuna controale temporare la granita sa cu Ungaria din cauza…

6 ore ago

Incendiu la casa stramba. O sasea persoana arestata in legatura cu incendiul care a distrus faimosul bar din secolul al XXVIII-lea

Un al saselea suspect a fost arestat in legatura cu incendiul care a distrus emblematicul…

6 ore ago

Franta va trimite caini dresati pentru cauta plosnite in trenuri

Autoritatile din Franta vor trimite caini dresati pentru a cauta plosnite in trenurile si metroul…

6 ore ago

Un turist este cautat dupa ce fost filmat meditand dezbracat in fata unui altar hindus sacru

Un turist este cautat de autoritatile din Bali dupa ce a fost filmat meditand dezbracat…

6 ore ago

Germania nu are deocamdata planuri sa trimita rachete Taurus in Ucraina – Bild

In prezent Germania nu are de gand sa furnizeze Ucrainei rachete de croaziera Taurus, deoarece…

6 ore ago