life

„Rezultat final bun”: 130 de balene au fost salvate dupa ce au esuat pe o plaja din Australia de Vest. Cel putin 28 au murit

O operatiune dramatica de salvare a vietii a peste 100 de balene-pilot esuate pe o plaja din Australia s-a incheiat joi cu un succes partial, dupa ce oficialii au reusit sa returneze majoritatea animalelor esuate in mare, potrivit CNN.

Echipele de salvare s-au grabit sa ajunga pe plaja din orasul Dunsborough, la sud de Perth, pentru a ingriji balenele.

„Puteti vedea cat de aproape erau balenele. Am mai reusit sa eliberam balene inainte, dar nimic de aceasta dimensiune”, a spus Ian Wiese, directorul Geographe Marine Research.

In total, 130 de balene au fost salvate din cele 160 care au esuat. Cel putin 28 de balene au murit.

Balenele pot esua din nou chiar si dupa ce au fost salvate. Drept urmare, avioanele de observare din zona continua sa urmareasca si sa vada daca animalele eliberate se vor intoarce la tarm. „Pana acum, au ramas langa plaja”, a spus Weise.

„Reactia mea initiala, cand am vazut sute de balene stranse (impreuna) pe plaja, a fost complet si absolut coplesitoare. A fost cu adevarat haotic. Cu toate acestea, rezultatul final a fost o veste buna, in conditiile in care de multe ori in cadrul unor astfel de evenimente, este posibil sa salvam doar cateva”, a adaugat el.

Oamenii de stiinta au spus anterior ca rata de supravietuire a balenelor aflate pe plaja este scazuta, iar animalele „pot supravietui doar aproximativ sase ore pe uscat inainte ca starea lor sa inceapa sa se inrautateasca”.

Grupuri de localnici si salvatori au incercat sa tina animalele in pozitie verticala „pentru a-si mentine gurile libere”, a spus Wiese.

De asemenea, au fost prezenti oficiali din cadrul DPAW, precum si medici veterinari cu experienta, care au incercat sa salveze cat mai multe balene.

La fel ca si alte specii de balene, balenele pilot sunt foarte sociabile, deseori, au grija una de cealalta, mai ales daca un membru al familiei se imbolnaveste sau este ranit.

„Balenele ramase vor juca acest rol uimitor de sustinere”, a spus Wiese.

„Cand sunt in larg, in ape adanci, nu exista nimic care sa perturbe acest proces de ingrijire, dar daca o balena ranita ajunge aproape de tarm, vor aparea o multime de pericole (pentru familii)… Ecolocatia nu functioneaza corect si inainte sa-ti dai seama, ai o intreaga familie (esuata).”

Printre balenele esuate se afla si un pui abia nascut. „Acest pui avea inca cute pe corp si cordonul ombilical atasat. Acesta poate fi sau nu un factor pentru care aceste animale au esuat”, a spus Wiese.

Anul trecut, peste 50 de balene pilot au murit dupa ce au esuat pe o plaja din Scotia. In aceeasi luna, autoritatile din Australia de Vest au spus ca au fost nevoite sa ia o decizie sfasietoare de a eutanasia zeci de balene-pilot cu aripi lungi esuate, dupa ce un efort frenetic de salvare pentru a le impinge in apa nu a dat rezultate.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

BBC: Rusia atrage cubanezii in armata cu oferte de salarii mari si pasaport rusesc. Cati bani primesc mercenarii

Documente dezvaluie ca Rusia a atras cetateni cubanezi sa se inroleze in fortele armate ruse…

18 minute ago

Rusia desfasoara o campanie agresiva de sabotaj sub acoperire in Europa. UK si Germania, cele mai recente tari vizate

Determinata sa isi sporeasca atat presiunea pe campul de lupta asupra Ucrainei, cat si presiunea…

2 ore ago

Politia australiana a impuscat mortal un baiat de 16 ani dupa o injunghiere cu „semne distinctive” de terorism

Politia australiana a anuntat duminica ca a impuscat mortal un baiat dupa ce acesta a…

16 minute ago

Scandal intre suveranisti. Razvan Constantinescu: „George Simion este un golan”

Medicul Razvan Constantinescu, devenit celebru in perioada pandemiei prin negationism si promovarea de teorii conspirationiste,…

2 ore ago

Warren Buffett: „Am lasat duhul sa iasa din lampa… Inteligenta artificiala, o bomba atomica”

Miliardarul Warren Buffett a lansat, un avertisment dur in ce priveste inteligenta artificiala, despre care…

40 de minute ago

Seful OpenAI vrea sa transforme inteligenta artificiala intr-un „coleg super-competent care stie absolut totul” despre viata ta

In viziunea lui Sam Altman asupra viitorului, inteligenta artificiala este un pic intimidanta, relateaza Business…

2 ore ago