externe

BBC: Rusia atrage cubanezii in armata cu oferte de salarii mari si pasaport rusesc. Cati bani primesc mercenarii

Documente dezvaluie ca Rusia a atras cetateni cubanezi sa se inroleze in fortele armate ruse cu salarii de aproximativ 2.000 de dolari pe luna, pe langa oferirea de pasapoarte rusesti la cateva luni dupa ce se inroleaza, a dezvaluit o investigatie BBC pe 4 mai.

Sute de cubanezi s-ar fi alaturat Fortelor Armate ale Rusiei de la inceputul invaziei la scara larga, in februarie 2022, dezvaluie scurgeri de informatii.

Cel putin 200 de nume de cubanezi au fost aflate in septembrie si octombrie 2023 de catre hackeri pro-ucraineni, BBC confirmand ca cel putin 31 de conturi ale caror nume se potriveau cu inregistrarile scurse pareau a fi in Rusia sau legate de armata rusa.

Investigatia BBC a dezvaluit, de asemenea, postari pe retelele de socializare care arata ca unii cubanezi primesc pasapoarte rusesti la cateva luni dupa ce s-au inrolat in fortele armate, o teorie care a fost coroborata cu relatari ale presei locale conform carora cetatenia pentru luptatorii cubanezi nou-recrutati ar fi acordata „in viitor”.

Alti cubanezi care s-au mutat in Rusia in perspectiva gasirii de locuri de munca in industria constructiilor ar fi fost in schimb trimisi pe frontul de est al Ucrainei. In septembrie 2023, Cuba ar fi descoperit o retea de trafic de persoane care avea ca scop recrutarea de persoane pentru a lupta pentru Rusia, un fapt  pe care Ministerul cubanez al Afacerilor Externe il „respinge cu fermitate”.

Rusia continua sa isi intensifice campania de recrutare a strainilor in tarile vecine si sa exploateze lucratorii migranti pentru razboiul sau impotriva Ucrainei, pentru a evita mobilizarea interna. Au fost recrutati straini din Nepal, Cuba, Uzbekistan, Armenia, Kazahstan, Somalia, precum si din alte tari din Asia Centrala si Africa.

In ianuarie, presedintele rus Vladimir Putin a emis un decret care permite cetatenilor straini care se inroleaza in fortele armate ruse sa poata solicita cetatenia rusa.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

4 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

4 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

4 ore ago