life

Carti care contin arsenic, izolate la Biblioteca Nationala a Frantei

Patru carti au fost izolate in Biblioteca Nationala a Frantei din cauza ingrijorarii ca ar putea contine arsenic. Volumele din secolul al XIX-lea, tiparite in Marea Britanie, au coperti de culoare verde smarald. La vremea aceea, arsenul era folosit in mod obisnuit pentru a colora cartile, potrivit BBC.

Volumele au fost identificate ca fiind potential periculoase de cercetatorii de la Universitatea din Delaware.
Biblioteca a spus ca manipularea acestora ar provoca probleme minore.

„Am pus aceste lucrari in carantina si un laborator extern le va analiza pentru a evalua cat de mult arsenic este prezent in fiecare volum”, a spus un purtator de cuvant al Bibliotecii Nationale a Frantei.

Cele patru carti includ o colectie de carti ale Royal Societatii Britanice Regale de Horticultura din 1862-1863, doua volume din „Baladele Irlandei” de Edward Hayes din 1855 si o antologie bilingva de poezie romaneasca din 1856, de Henry Stanley.
Lista titlurilor potential periculoase a fost intocmita de Poison Book Project. Initiativa este condusa de cercetatori de la Universitatea din Delaware in colaborare cu Muzeul Winterthur din Delaware.

Echipa a testat sute de coperti de carti pentru metale grele din 2019 si a intocmit o lista de titluri care sunt potential periculoase. Patru exemplare de pe lista se numarau printre colectia de peste 16 milioane de carti a Bibliotecii Nationale a Frantei.

Editorii din epoca victoriana au folosit arsen pentru a colora legaturile de carti, cu pigmenti precum verde de Paris, verde smarald si verdele Scheele, numit dupa un chimist nascut in Germania.

Poison Book Project spune ca volumele care contin toxina trebuie pastrate in conditii speciale si ar putea prezenta un risc pentru sanatatea celor care le manipuleaza.

Ca raspuns la gasirea unor titluri afectate in colectia sa, Biblioteca Nationala a Frantei a spus ca va examina si alte carti „in afara listei Poison Book Project”.

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza impotriva expunerii pe termen lung la arsenicul din apa de baut si alimente, spunand ca substanta este „foarte toxica in forma sa anorganica”. Ei nu ofera niciun sfat specific pentru manipularea articolelor care il contin.

In 2022, bibliotecarii din Leeds au descoperit o carte rara cu arsenic.

„My Own Garden: The Young Gardener’s Yearbook” (Gradina mea. Almanahul tanarului gradinar) a fost publicat in 1855 si are o coperta de culoare verde viu.

Bibliotecarul Rhian Isaac a descoperit cartea in timp ce verifica colectia bibliotecii cu baza de date globala a Poison Book Project.

De asemenea, mai recent, mai multe carti au fost retrase de pe rafturile din Germania, ca masura de precautie, din cauza unei posibile contaminari cu arsenic.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

3 ore ago

Karl Nehammer vrea teste ADN pentru imigrantii care incearca sa-si reunifice familiile in Austria. Opozitia considera masura drept electorala si populista

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiaza…

39 de minute ago

Taiwan isi va dezvolta propriul „Starlink”: „Este crucial pentru siguranta insulei”

Liderii taiwanezi lucreaza la un nou sistem ambitios de sateliti pentru a mentine insula online…

3 ore ago

Purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, se plange de atitudinea „ostila” a tarilor baltice: „Vom raspunde cu masuri asimetrice”

Conform agentiei Reuters, Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe a transmis,…

2 ore ago