Europa Libera are lista completa. Cei 75 de politicieni care vor fi albiti de ordonanta Toader-Dragnea. Sefului PSD i se sterge tot

news

Postul Europa Libera prezinta lista cu cei 75 de politicieni care vor scapa de condamnari in urma ordonantei pregatita de Guvernul Dancila prin care vor fi anulate condamnarile decise de completurile de cinci judecatori si de trei judecatori.

Ordonanta va avea ca efect stergerea completa a cazierelor a 75 de politicieni care au fost judecati de completuri de cinci judecatori si a 19 magistrati, anunta Europa Libera. Pe langa resetarea carierei politice, toate aceste dosare vor beneficia si de stergerea prejudiciilor – banii confiscati vor fi dati inapoi. Cele mai multe dintre aceste dosare, in cazul in care vor fi rejudecate, vor constata prescrierea faptelor.

Guvernul intentioneaza sa adopte Ordonanta propusa de Tudorel Toader, a contestatiei in anulare, imediat dupa votul in Parlament la Legea bugetului, potrivit informatiilor provenite din interiorul PSD-ALDE.

Care sunt faptele judecate din 2014 incoace la Inalta Curte de Casatie Justitie in complet de cinci judecatori? Sunt fapte de coruptie, 52 de dosare, de evaziune fiscala, dar si de tradare de tara prin transmitere de secrete, precum si de terorism – condamnarea lui Mustafa Tartousi, din dosarul Omar Hayssam.

Iata lista beneficiarilor:

Dosarul lui Liviu Dragnea pentru referendum, doi ani de inchisoare cu suspendare, cu 4 ani de incercare, sentinta din 2015. O contestatie in anulare pe care ordonanta lui Tudorel Toader i-ar permite-o ar constata prescrierea faptei. Data savarsirii faptei este 29 iulie 2012, iar limitele de pedeapsa pentru infractiunea pentru care a fost condamnat sunt intre 1 si 5 ani de inchisoare. Astfel, termenul de prescriptie este de 5 ani, la care s-ar putea adauga inca 2,5 ani. Asadar, la finalul anului 2019, fapta se prescrie. Adica, in plina campanie electorala pentru alegerea presedintelui tarii.

Catalin Voicu (fost senator PSD) nu ar scapa doar de cazier – condamnare la inchisoare de sapte ani pentru trafic de influenta si abuz in serviciu, prin prescriptia faptei. Voicu este sters si de la plata prejudiciului – 200.000 de euro si 119.000 lei.

Miron Mitrea ( ministru al transporturilor si fost parlamentar-lider PSD) este iertat de plata a 327.928 de lei, suma care i-a fost confiscata in dosarul in care a fost condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul ”Mita pentru casa mamei”. Faptele s-au prescris deja, inchisoarea a executat-o, asadar contestatia in anulare ii deschide miza banilor recuperati. Mitrea insa, fost lider al PSD pana in 2004, mai are un dosar din 2014, pentru coruptie, alaturi de Irina Jianu, sefa Inspectoratului de Stat pentru Constructii in timpul guvernarii Nastase.

Catalin Radulescu, deputat PSD, proaspat numit in conducerea Camerei Deputatilor. Inaltul demnitar PSD are trei dosare la Inalta Curte si are o condamnare cu suspendare, de 1, 6 ani, pentru dare de mita, fapta datand din ianuarie 2013-februarie 2014. Prescrierea ar interveni abia dupa 2021. Insa, o contestatie in anulare, pe procedura completului de cinci judecatori, presupune reluarea procesului si ofera sanse termenului de prescriere.

Darius Valcov (fost ministru de finante, primul intre consilierii premierului Dancila) – Dosarul pentru coruptie nr 2448/1/2016. A fost condamnat la opt ani cu executare, insa nu exista pana acum motivarea instantei.

Sebastian Ghita, fost deputat PSD, Dosarul 167/1/2016 pentru luare si dare de mita, abuz in serviciu, spalare de bani.

Thuma Hubert (fost deputat PNL), procuror Betelie Mihai, dosar din 2014, pentru infactiune de coruptie, 6 luni inchisoare cu suspendare.

Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL, pentru tineret si sport, dosar de coruptie din 2014, condamnata la cinci ani de inchisoare cu executare.

George Copos, fost ministru al economiei si industriilor PUR, cum se numea partidul lui Dan Voiculescu, absorbit intre timp in ALDE. Are mai multe dosare. De evaziune fiscala si spalare de bani, pentru care a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare, precum si dosarul transferurilor din fotbal. In dosarul de evaziune si spalare de bani, prejudiciul a fost de 876.914 euro, bani pe care Ordonanta lui Toader ii permite sa-i recupereze.

Codrut Seres, vicepremier reprezentand acelasi partid al lui Dan Voiculescu, PUR. A fost condamnat pentru subminarea economiei nationale.

Catalin Teodorescu, fost deputat PNL, vicepresedinte ANRP, cu Cocos Dorin, Sergiu Diacomatu, Crinuta Dumitrean, dosarul 1638/1/2015, al despagubirilor pentru casele nationalizate de comunisti.

Nagy Zsolt, ministru UDMR al comunicatiilor, dosar din 2015, condamnat la patru ani cu executare pentru tradare prin transmiterea de secrete, dosarul privatizarilor strategice.

Adriean Videanu, fost ministru al economiei, PDL, achitat in dosarul de coruptie datand din anul 2015, pentru care DNA poate face contestatie in anulare.

Tudor Chiuariu, ministru al Justitiei, PNL, achitat pentru luare de mita intr-un dosar de retrocedari datand din 2015. DNA poate formula contestatia in anulare.

Viorel Hrebenciuc, deputat-lider PSD, in dosarul datand din 2015, cu pronuntare pe fond in prima instanta, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, pentru trafic de influenta. In acelasi dosar mai sunt Gheorghe Paltin-Sturdza, cu trei ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta, Andrei Hrebenciuc, doi ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta, fostul deputat PSD Ioan Adam – 2 ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta, precum si judecatorul Lorand Ordog, trei ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita.

Florin Popescu, deputat PMP, fost presedinte de Consiliu Judetean Dambovita, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala – 60 de tone de pui oferiti in campanie electorala.

Mircea Cosma si Vlad Cosma, primul, presedinte PSD de Consiliu Judetan, la Prahova, fiul sau, deputat PSD, un dosar datand din 2015, inca nefinalizat, la complet de cinci judecatori la Inalta Curte.

Gabriel Sandu, ministru PDL pentru comunicatii, in dosarul Microsoft II, caci prima parte a dosarului Microsoft, datand din perioada guvernarii Nastase (2001-2004) s-a prescris. Alaturi de Gabriel Sandu (trei ani de inchisoare cu executare) au mai avut condamnari in Microsoft II si fostul sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos, si fostul presedinte PDL al Consiliului Judetean Neamt, Gheorghe Stefan (Pinalty).

Elena Udrea, ministru PDL al Dezvoltarii Regionale si Turismului, dosarul ”Gala Bute”, condamnata la inchisoare cu executare, sase ani, pentru luare de mita, dosar in care a fost condamnat la cinci ani de inchisoare si Rudel Obreja, fost pugilist si sef al federatiei de specialitate.

Corneliu Dobritoiu, ministrul PNL al Apararii, dosar judecat la Inalta Curte in complet de cinci judecatori incepand cu 2015, in asa-numitul dosar ”Case pentru generali”, cumparate la pret si modic, si subventionat. Un an de inchisoare cu suspendare.

Titi Holban, deputat PSD, dosar din 2015 pentru luare de de mita, 3 ani de inchisoare cu suspendare, acuzat de trafic de influenta, dupa ce a luat 10.000 de euro pentru a interveni la Directia Antifrauda in favoarea unei firme.

Ion Stan, deputat PSD, presedinte al Comisiei de control al SRI, trafic de influenta, doi ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar din 2015, legat de fonduri de campanie electorala.

Isaila Marius Ovidiu, deputat PSD, cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

Stelian Fuia, ministru PDL al agriculturii, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in cadrul dosarului de privatizare a statiunii de cercetare de la Fundulea, care a fost judecat in 2016 in complet de cinci la IC.

Mircea Rosca, deputat PNL, dosar din 2016, condamnare de trei ani cu suspendare pentru trafic de influenta.

Sorin Lazar Constantin, senator PSD, abuz in serviciu, un an cu suspendare.

Adrian Severin, ministru de externe PD, europarlamentar PSD, patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta,

Dan Sova, ministru al marilor proiecte, PSD, senator PSD, condamnat la inchisoare cu executare, trei ani, pentru servicii de consultanta juridica la CET Govora. In acelasi dosar, fostul premier Victor Ponta a fost achitat.

Constantin Nita, ministru PSD pentru IMM, parlamentar PSD, patru ani cu executare pentru trafic de influenta.

Cristian Rizea, deputat PSD, nedefinitiv, dosar din 2017, 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru coruptie. Momentan, fugit din tara.

Dorinel Ursarescu, deputat PNL si apoi ALDE, condamnat cu suspendare la un an de inchisoare pentru trafic de influenta.

Marian Ghiveciu, deputat PSD, condamnat intr-un dosar din 2017, la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru infractiunea de instigare la abuz in serviciu.

Ludovic Orban, ministru PNL al transporturilor, presedinte PNL, achitat pentru dare de mita in scopuri electorale, intr-un dosar la IC datand din 2017. DNA poate inainta contestatie in anulare.

Relu Fenechiu, ministru PNL al Transporturilor, cinci ani de inchisoare cu executare, abuz in serviciu.

Iulian Badescu – primar si parlamentar PSD, trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru luare de mita si abuz in serviciu pentru sponsorizarea unei asociatii comunitare din Ploiesti, Lupii Galbeni 2012.

Acestei liste, i se adauga o alta, de alti 19 senatori si deputati, care au pierdut definitiv procesele in care au fost acuzati de conflicte de interese. In marea majoritate este vorba despre angajarea rudelor la cabinetele parlamentare sau de participatii ilegale in diverse firme. Pe lista se afla senatorul PSD Catalin Croitoru, deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, deputatul UDMR Pal Arpad, deputatul PSD Florin Paslaru, deputata PSD Sonia Draghici, deputatul PNL Florin Popescu, Marian Neacsu (PSD), Longher Ervazen, deputat al minoritatii poloneze, Grigore Craciunescu deputat PNL, deputatul PSD Anghel Stanciu, deputatul UDMR Peto Csilla Maria, Ioan Cindrea, parlamentar PSD si presedinte CJ Sibiu, Vasile Gliga, deputat PSD, deputatul Merka Miroslav, minoritati, Luminita Iordache, deputat PSD, Stefan Buciuta, deputat minoritati – ucraineana -, Kerekes Karoly si Mate Andras Levente, ambii, deputati UDMR.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: