Europa organizeaza un summit pentru a avertiza Moscova ca Moldova nu este singura

externe

S-ar putea sa nu fie prea mult timp pentru a discuta in detaliu strategia de securitate, dar un summit cu pana la 47 de lideri europeni, care va avea loc la 1 iunie, chiar langa capitala Moldovei, Chisinau, ar trebui sa transmita Rusiei un mesaj puternic, scrie agentia AFP, preluata de Kyiv Post.

Democratia fragila a Republicii Moldova traieste in umbra invaziei Moscovei in Ucraina vecina si a eforturilor agentilor sustinuti de Rusia de a submina ambitiile sale de integrare europeana.

Va fi deja o performanta logistica si politica daca Comunitatea Politica Europeana (CPE) va reusi sa adune joi zeci de sefi de stat si de guvern pentru o fotografie de grup la summit in semn de solidaritate cu guvernul pro-occidental al Moldovei.

CPE este un forum pentru liderii europeni din interiorul si din afara UE pentru a discuta despre amenintarile strategice comune, iar candidatii la UE, precum Moldova – o fosta republica sovietica slab dezvoltata din punct de vedere economic, cu mai putin de trei milioane de locuitori – vad aderarea ca pe o etapa in drumul spre Bruxelles.

„Nu a existat niciodata un astfel de mega-eveniment in istoria Moldovei”, a declarat Felix Hett, expert in Ucraina si Moldova la Fundatia Friedrich Ebert din Germania.

„Daca totul merge bine, summitul va fi un eveniment de promovare pentru Moldova, o dovada a ceea ce poate realiza aceasta tara mica”, a declarat el pentru AFP.

Moldova este divizata intre o regiune separatista ocupata de „pacificatorii” rusi iar politica sa a fost subminata de coruptie si provocatori straini.

A ramas in urma vecinilor de la vest si nord in incercarea de a se alatura proiectului european, dar atentia sporita acordata de natiunile occidentale regiunii de la invazia Rusiei in Ucraina a schimbat tabloul politic.

Republica Moldova va gazdui la 1 iunie cel de-al doilea summit al Comunitatii Politice Europene (CPE), ceea ce va plasa natiunea europeana in centrul atentiei internationale.

„Politicienii moldoveni sunt constienti de faptul ca datoreaza statutul de candidat la UE razboiului din Ucraina”, a declarat Hett.

Pentru a asigura organizarea summitului, a fost declansata o vasta operatiune de trafic aerian pentru a gazdui avioanele liderilor pe micul aeroport din Moldova.

Peste 2.000 de delegati sunt asteptati sa participe la discutiile de la Castelul Mimi, un domeniu viticol situat la 35 de kilometri de Chisinau si la aproximativ aceeasi distanta de Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care a promovat ideea CPE ca un vehicul strategic european care ar cuprinde tari din afara Uniunii Europene – dar care ar exclude Rusia si aliatul sau Belarus – este asteptat sa participe.

Pe langa cei 27 de membri ai UE, au fost invitati alti 20 de lideri din tari cu interese strategice atat de variate precum Regatul Unit, Turcia, Elvetia, Islanda, Serbia, Armenia si Azerbaidjan.

Primul summit al CPE, desfasurat la Praga in octombrie anul trecut, a reunit 44 de lideri, iar de atunci s-au alaturat microstatele Andorra, Monaco si San Marino.

In cadrul celei de-a doua reuniuni ar putea aparea si presedintele Volodimir Zelenski – proaspat sosit dintr-un turneu diplomatic la Liga Araba din Arabia Saudita si la summitul G7 din Japonia – desi planurile de calatorie ale liderului ucrainean nu sunt niciodata dezvaluite in avans.

„Va trebui sa vedem cine este in fotografie, dar si cine nu este acolo”, a declarat Sebastien Maillard, directorul Institutului Jacques Delors, un think tank cu sediul la Bruxelles.

„Este, de asemenea, o oportunitate de a arata ca europenii pot discuta intre ei interesele lor strategice, fara americani”.

Pentru Moldova insasi, miza este mai simpla decat o dezbatere despre unde se afla echilibrul de putere in cercurile de conducere occidentale: Summitul este o scena pentru a-si promova ambitia de aderare la UE si pentru a se inconjura de prieteni in fata manevrelor rusesti.

La inceputul acestei luni, presedinta Maia Sandu a declarat pentru AFP ca Republica Moldova doreste sa adere la Uniunea Europeana „cat mai curand posibil” si sa inceapa negocierile oficiale de aderare in cateva luni.

„Desigur, nimic nu se compara cu ceea ce se intampla in Ucraina, dar vedem riscurile si credem ca ne putem salva democratia doar ca parte a UE”, a spus ea.

„Credem ca Rusia va continua sa fie o mare sursa de instabilitate in anii urmatori si trebuie sa ne protejam.”

In perioada premergatoare summitului, liderii europeni au postat scurte videoclipuri de sustinere pentru Republica Moldova, legate de hashtag-ul: „MoldovaIsNotAlone”.

In iunie 2022, la mai putin de patru luni dupa ce Rusia a declansat invazia, statele membre ale UE au acordat Ucrainei si Republicii Moldova statutul de candidat oficial. In lunile urmatoare, acestea vor trebui sa decida cand vor incepe sa negocieze conditiile de aderare.

Judecand dupa experienta altor nou-veniti si a tarilor din Balcanii de Vest care lancezesc in sala de asteptare a UE, intregul proces ar putea dura ani de zile, in pofida frustrarii crescande a lui Zelenski si a unui recent miting urias pro-UE in Moldova.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: