Europa trebuie sa isi reduca dependenta fata de Statele Unite si sa isi castige „autonomia strategica”, spune Macron

externe

macron, xi

‘Marele risc’ cu care se confrunta Europa este sa se lase ‘prinsa in crize care nu sunt ale noastre’, afirma presedintele francez citat de Politico.

Europa trebuie sa isi reduca dependenta fata de Statele Unite si sa evite sa se lase antrenata intr-o confruntare intre China si SUA pe tema Taiwanului, a declarat presedintele francez Emmanuel Macron intr-un interviu acordat in avionul sau de intoarcere dintr-o vizita de stat de trei zile in China.

Vorbind cu Politico si cu doi jurnalisti francezi, Macron a subliniat teoria sa preferata de „autonomie strategica” pentru ca Europa, probabil condusa de Franta, sa devina o „a treia superputere”.

El a declarat ca „marele risc” cu care se confrunta Europa este ca „se lasa prinsa in crize care nu sunt ale noastre, ceea ce o impiedica sa isi construiasca autonomia strategica”.

Xi Jinping si Partidul Comunist Chinez au sustinut cu entuziasm conceptul de autonomie strategica al lui Macron, iar oficialii chinezi se refera in mod constant la acesta in relatiile lor cu tarile europene. Liderii de partid si teoreticienii de la Beijing sunt convinsi ca Occidentul este in declin si China este in ascensiune si ca slabirea relatiei transatlantice dintre Europa si SUA va contribui la accelerarea acestei tendinte.

„Intrebarea la care trebuie sa raspunda europenii… este in interesul nostru sa acceleram [o criza] in Taiwan? Nu. Cel mai rau ar fi sa credem ca noi, europenii sa ne luam dupa agenda americana”, a spus el.

La doar cateva ore dupa ce avionul sau a plecat din Guangzhou cu destinatia Paris, China a lansat exercitii militare de amploare in jurul insulei autonome Taiwan, pe care China o revendica ca teritoriu al sau, dar pe care SUA au promis sa o inarmeze si sa o apere.

Aceste exercitii au fost un raspuns la turneul diplomatic de 10 zile al presedintelui taiwanez Tsai Ing-Wen in tarile din America Centrala, care a inclus o intalnire cu presedintele republican al Camerei Reprezentantilor din SUA, Kevin McCarthy.

Beijingul a amenintat in repetate randuri ca va invada insula, fortand alte tari sa o recunoasca drept parte a „unei singure Chine”.

Discutii despre Taiwan

Macron si Xi au discutat „intens” despre Taiwan, potrivit oficialilor francezi care l-au insotit pe presedinte, care pare sa fi adoptat o abordare mai concilianta decat SUA sau chiar Uniunea Europeana.
„Stabilitatea in stramtoarea Taiwan este de o importanta capitala”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Amenintarea [cu] utilizarea fortei pentru a schimba status quo-ul este inacceptabila”.

Xi a raspuns ca oricine a crezut ca ar putea influenta Beijingul in privinta Taiwanului se amageste.

Macron pare sa fie de acord cu aceasta afirmatie.

„Europenii nu pot rezolva criza din Ucraina. Cum putem spune in mod credibil despre Taiwan: „aveti grija, daca faceti ceva gresit vom fi acolo”?, a spus el.

In cadrul intalnirii sale trilaterale cu Macron si von der Leyen de joia trecuta de la Beijing, Xi Jinping si-a pierdut cumpatul doar pe doua subiecte – Ucraina si Taiwan -, potrivit unei persoane care a fost prezenta in sala.

„Xi a fost vizibil iritat pentru ca a fost considerat responsabil pentru conflictul din Ucraina si a minimalizat recenta sa vizita la Moscova”, a declarat sursa. „Era in mod clar infuriat de SUA si foarte suparat in legatura cu Taiwanul si cu vizita presedintelui taiwanez in SUA.”

In cadrul acelei intalniri, Macron si von der Leyen au adoptat linii similare cu privire la Taiwan, a declarat aceasta persoana. Dar Macron a petrecut ulterior mai mult de patru ore cu liderul chinez, mare parte din ele in prezenta doar a traducatorilor, iar tonul sau a fost mult mai conciliant decat cel al lui von der Leyen atunci cand a vorbit cu jurnalistii.

Macron a sustinut in interviul din avion ca Europa si-a sporit dependenta de SUA in ceea ce priveste armele si energia si ca acum trebuie sa se concentreze pe stimularea industriilor europene de aparare.

„Daca tensiunile dintre cele doua superputeri se acutizeaza… nu vom avea nici timpul, nici resursele necesare pentru a ne finanta autonomia strategica si vom deveni vasali”, a spus el.

In timp ce statea in cabina avionului sau A330, imbracat intr-un hanorac cu gluga cu cuvintele „French Tech” inscriptionate pe piept, Macron a sustinut ca a „castigat deja batalia ideologica privind autonomia strategica” pentru Europa.

El nu a abordat chestiunea garantiilor de securitate americane in curs de desfasurare pentru continent, care se bazeaza in mare masura pe asistenta americana in materie de aparare, in contextul primului razboi terestru major in Europa de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Fiind unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si singura putere nucleara din UE, Franta se afla intr-o pozitie unica din punct de vedere militar. Cu toate acestea, tara a contribuit mult mai putin la apararea Ucrainei impotriva invaziei Rusiei decat multe alte tari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: