Europarlamentarul Pislaru (USR) pune la punct PSD-ul, de ce nu poate renegocia PNRR-ul: „Ar fi o sinucidere politica pentru viitorul Romaniei”

politica

Europarlamentarul USR Dragos Pislaru afirma ca intentiile PSD de a renegocia PNRR cu Comisia Europeana reprezinta o „sinucidere politica pentru viitorul Romaniei”. „Simpla anuntare a ideii ca dorim modificarea planului va bloca complet pre-finantarea, adica prima transa de bani pe care urma sa o primim curand”, arata Pislaru.

„6 motive pentru care PNRR-ul trebuie sa ramana asa cum e:

Domnul Ciolacu ne anunta ca vrea sa renegocieze PNRR-ul si ca exista aceasta posibilitate la Comisia Europeana. Am un deja-vu in ceea ce priveste modul in care PSD reuseste sa dinamiteze oportunitatile la nivel european. Asa ceva nu ramane fara consecinte, asa ca iata ce ar insemna modificarea PNRR-ului:

1. Articolul 21 al Regulamentului ofera informatii pe care domnul Ciolacu uita sa le mentioneze: modificarea partiala sau totala a unui plan trebuie sa vina cu motive obiective pentru care este necesara. Adica nu pentru ca asa are chef domnul Ciolacu, ci pentru ca poate explica, cu date, indicatori, tehnic, de ce nu se pot realiza anumite tinte si jaloane. Si nu, explicatia nu poate fi ca s-a schimbat guvernul si avem alte prioritati politice, ci pentru ca exista factori obiectivi care impiedica realizarea acestora. Comisia nu va accepta niciodata modificarea unui PNRR pe motivele politice invocate de domnul Ciolacu.

2. O noua premiera la nivel european pentru Romania: prima tara din Uniunea Europeana care, la nici o luna dupa ce i-a fost aprobat planul, vrea sa il modifice. Ne pierdem credibilitatea, reputatia, nu oferim un mediu stabil pentru investitii.

3. O noua ocazie pentru ca Guvernul Romaniei sa intre in penibil: PNL se va face de ras la nivel european daca vine cu PSD sa spuna ca nu ii place planul, dupa ce cu doar cateva luni in urma a venit cu USR sa spuna ca sustine acest plan

4. Simpla anuntare a ideii ca dorim modificarea planului va bloca complet pre-finantarea, adica prima transa de bani pe care urma sa o primim curand. Comisia Europeana nu ne va aloca bani cand afla ca nu stim ce vrem sa facem cu ei. Practic, producem o catastrofa in bugetul national.

5. PNRR este o foaie de parcurs care creeaza oportunitati economice si o predictibilitate financiara atat de necesara pentru investitii. Investitii publice, dar si private. Asumarea clara a unui calendar de reforme ne asigura stabilitate, iar in contextul in care revenim in incoerenta si abandonam angajamentele, ratingul de tara va fi evaluat in mod negativ, iar mediul de afaceri isi va retrage proiectele din cauza instabilitatii generate de deciziile politice.

6. De asemenea, orice modificare a PNRR nu se realizeaza doar batand din palme, ci trebuie sa treaca prin procesul de analiza a Comisiei, de aprobare a Comisiei, apoi de validare a Consiliului UE. Suntem deja la final de 2021, acesti bani ne sunt disponibili doar pana in iunie 2026. Pierdem timp si pierdem sansa de a reforma Romania. Dupa cum ati vazut, elaborarea, negocierea si adoptarea PNRR-ului nu a fost un proces usor. Ar fi o sinucidere politica pentru viitorul Romaniei sa reincepem un proces care ne duce din ce in ce mai departe de sansa reala de progres”, a explicat Dragos Pislaru.

Marcel Ciolacu a confirmat, marti seara, ca PSD are in plan sa renegocieze Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) imediat dupa ce va ajunge la guvernare alaturi de PNL. „Renegociere, adica s-o lasam mai moale cu reformele, dar sa luam tot banii aia”, a explicat sociologul Sebastian Lazaroiu solicitarea pesedistilor.

„Vom merge si vom negocia anumite capitole din PNRR, v-o spun cu toata certitudinea! Vom merge impreuna si vom demonstra ce este sustenabil si ce nu este, ce ne angajam si ce nu ne angajam. Pai dumneavoastra vreti eu sa imi asum tot ce a facut USR-ul in fostul guvern? Eu i-am vazut la televizor! Dom’le, ei nu au fost pe la guvernare!”, a anuntat Ciolacu la Romania TV.

El a sustinut ca PNRR poate fi renegociat cu Comisia Europeana.

„Exista la Comisia Europeana aceasta posibilitate: in sase luni anunti… nu este in sase luni sa puna in aplicare ce ati spus dvs. in 6 luni si intr-un an de zile se poate renegocia. Pai ori facem o treaba ispravita, cap-coada, ceva cu o logica economica, ori atuncea dom’le, am incercat, astea sunt argumentele si ne vedem fiecare de drumul lui!”, a mai spus Ciolacu.

Presedintele PNL, Florin Citu, a respins insa marti posibilitatea de renegociere a PNRR. „La PNRR nu se poate modifica nimic pentru perioada foarte lunga de timp. PNRR a fost aprobat intr-o forma. Nu se poate rediscuta in acest moment”, a precizat Citu dupa negocierile cu delegatia PSD.

Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, a explicat marti noapte ce urmareste PSD prin renegocierea PNRR-ului.

„Deja au aparut voci din PSD care cer renegocierea PNRR (absolut ridicol, in faza asta nu se mai poate). Renegociere, adica s-o lasam mai moale cu reformele, dar sa luam tot banii aia.

Presimt linia de mesaj, daca se face guvernul: reformele au fost angajate de nenorocitii de la USR. Noi nu le-am vrut, dar trebuie sa le facem.

Imi imaginez ca esenta discutiilor intre PNL si PSD, acum, este cum pacalim Comisia Europeana ca sa ne dea banii. Aici, liberalii cred ca sunt si ei de acord, asteapta solutii de la hotul mai mare.

Am mai spus asta. E o premiera sa vina PSD intr-o perioada grea la guvernare si sa fie nevoiti sa stranga dupa ei gunoiul. Merita sa traim s-o vedem si pe asta.
Iar garnitura de care se vorbeste pe la colturi ne da mari sperante.

Firea, care a bagat Capitala in faliment (recunoscut de ea, simtit de Nicusor pe pielea lui), Grindeanu, un fost prim-ministru de carton, cu o singura realizare notabila (OUG13), nici aia dusa pana la capat, poate si Paul Stanescu, acest suflu nou de la Olt, care va impresiona oficialii europeni cu gimnastica engleza a mainilor.

Pe de o parte entuziasti, isi freaca mainile de nerabdare s-ajunga mai repede la banuti, pe de alta parte, buimaciti de cata mizerie institutionala au lasat in urma in treizeci de ani”, a scris Lazaroiu pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: