Europarlamentarul roman Eugen Tomac a solicitat Comisiei Europene sa investigheze felul cum mari companii europene subventioneaza masina de razboi a lui Putin

externe

Eugen Tomac, investigatie, Comisia Europeana, sanctiuni, banci, Rusia, profituri

Intr-o postare facuta pe pagina personala de Facebook, europarlamentarul roman Eugen Tomac critica ipocrizia companiilor occidentale care pe fata sustin sanctiunile Uniunii Europene impotriva Rusiei, dar in practica desfasoara in continuare afaceri in aceasta tara.

„Avem 13 pachete de sanctiuni europene impotriva Moscovei, insa banii europeni curg in continuare in Rusia. Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo si OTP sunt bancile care pot preda masterclass-uri despre sustragerea de la implementarea sanctiunilor. Profiturile lor vorbesc de la sine. In 2023, aceste banci au raportat un profit combinat de peste 3 miliarde de euro, de trei ori mai mari decat in 2021 si au fost generate in parte de fondurile pe care bancile nu le pot retrage din Rusia – asa cum arata o analiza a Financial Times.

Problema este ca toate aceste profituri inregistrate au dus la plata a aproximativ 800 de milioane de euro in taxe catre Rusia, o crestere semnificativa de la 200 de milioane de euro inregistrare in 2021. In urma sanctiunilor internationale impuse asupra bancilor rusesti, ca de exemplu imposibilitatea de a primi si trimite plati Swift, aceste banci straine au reprezentat o gura de aer pentru rusi, deoarece lor nu li se aplicau aceste restrictii.

In opinia lui Tomac, „asa intelegem modul in care companiile europene ramase in Rusia ajuta Kremlinul sa mentina stabilitatea financiara in ciuda sanctiunilor occidentale si practic, subventioneaza masinaria de razboi a lui Putin.

Oare de ce exista in continuare entitati scutite de implementarea sanctiunilor in conditiile in care Comisia Europeana l-a desemnat pe David O’Sullivan in calitate de trimis special international pentru punerea in aplicare a sanctiunilor UE? Este evident ca mecanismul de impunere al acestor sanctiuni trebuie imbunatatit. Este inadmisibil sa permitem in continuare companiilor si entitatilor europene sa finanteze razboiul absurd al lui Putin.

Am solicitat Comisiei Europene sa deschida o investigatie cu privire la aceste nereguli si sa actioneze astfel incat sanctiunile UE chiar sa isi atinga obiectivul”, a mai precizat europarlamentarul roman.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: