Eurostat: Romania, tara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinte din UE, in 2022

news

blocuri

Anul trecut, 69% din populatia Uniunii Europene traia intr-o locuinta proprietate personala, in timp ce restul de 31% in locuinte inchiriate, romanii reprezentand cel mai ridicat procent de proprietari de locuinte din UE, arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat), potrivit TVR.

Eurostat subliniaza ca, in majoritatea statelor, cu exceptia Germaniei, procentul celor care detin locuinta in care traiesc este mai mare decat cel al chiriasilor. In 2022, cel mai ridicat procent de proprietari de locuinte s-a inregistrat in Romania (94,8% din populatie traia intr-o locuinta proprietate personala), Slovacia (93%), Croatia (91%) si Ungaria (90%). De asemenea, cel mai ridicat procent de chiriasi se afla anul trecut in Germania (53%), Austria (49%) si Danemarca (40%). In Romania, procentul este de 5,2%.

Marimea spatiului de locuit poate fi masurata ca numarul mediu de camere per persoana: existau in medie anul trecut 1,6 camere per persoana in UE. In randul statelor membre UE, cel mai mare numar se inregistra in Malta (2,3 camere per persoana), Luxemburg (2,2 camere per persoana), Belgia, Irlanda si Tarile de Jos (toate cu 2,1 camere per persoana), la polul opus fiind Polonia, Romania si Slovacia (toate cu 1,1 camere per persoana), Letonia si Croatia (ambele cu 1,2 camere per persoana).

Conditiile de locuit de masoara in mai multe moduri. Unul este daca oamenii locuiesc in locuinte aglomerate. In 2022, in UE 16,8% din populatie locuia in astfel de locuinte, fata de un nivel de 19,1% in 2010. Cea mai ridicata rata de aglomerare se inregistra anul trecut in Letonia (41,7%), Romania (40,5%) si Bulgaria (36,2%), iar cea mai scazuta in Cipru (2,2%), Malta (2,8%) si Tarile de Jos (2,9%).

Opusul unei locuinte aglomerate este o locuinta sub-ocupata, prea mare pentru nevoile celor care locuiesc in ea. Cauza clasica a sub-ocuparii sunt varstnicii sau cuplurile care raman in locuintele lor dupa ce copii cresc si pleaca de acasa. In 2022, in UE, o treime din populatie (33,6%) traia intr-o locuinta sub-ocupata, un procent care in mare parte a ramas stabil din 2010.

Anul trecut, cel mai ridicat procent de locuinte sub-ocupate era in Malta (72,3%), Cipru (70,9%) si Irlanda (67,3%), iar cel mai scazut in Romania (7,3%), Letonia (9,4%) si Grecia (11,3%).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: