EXCLUSIV. Teleshopping cu AMBASADORUL Romaniei la Praga. Aparat „minune” vandut sub titulatura MAE. Vezi reactia ministerului

news

Situatie jenanta pentru diplomatia romaneasca. Fost ambasador la Moscova, proaspat numit ambasador al Romaniei in Republica Ceha, Constantin Grigorie a realizat in urma cu mai putin de doua luni un clip publicitar pentru comercializarea unui aparat medical „minune”. Aparatul este vandut de Grigorie in calitatea sa de „Ambasador Ministerul Afacerilor Externe”.

Clipul publicitar, care poarta antetul unei clinici de detoxifiere din Bucuresti, il infatiseaza pe ambasadorul Constantin Grigorie straduindu-se sa fie cat mai convingator in laudarea calitatilor aparatului. Ca in toate reclamele de acest gen, aparatul a fost postat pe o masuta din preajma sa.

„Il cunosc pe doctorul Emil Dobrea de peste 20 de ani. (…) Printr-un aparat pe care l-a inventat chiar doctorul Dobrea se pot identifica toate aceste microorganisme. Nu numai sa le identifice, dar in acelasi timp sa le si distruga. Cu aparatul doctorului Dobrea se poate realiza o detoxifiere a organismului si eliminarea metalelor grele.

Merg cam de doua ori pe an, uneori de trei ori, la domnul doctor Dobrea, se realizeaza deci consultatiile si tratamentul. Sunt un om sanatos, cu analizele in perfecta ordine”, recita constiincios ambasadorul Constantin Grigorie.

Dupa cum se vede, Grigorie se foloseste de titulatura sa in cadrul Ministerului Afacerilor Externe pentru a vinde aparatul „minune”. O situatie jenanta pentru dipolomatia romaneasca.

Grigorie, fost subaltern al lui Nicu Ceausescu si suspectat de legaturi cu Directia de Informatii Externe a Securitatii

Constantin Grigorie a lucrat pana in 1990 ca responsabil pentru Relatii Internationale in cadrul Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania, fiind sub conducerea directa a lui Nicu Ceausescu. Misiunea sa era de a oferi instructaj ideologic delegatiilor care plecau in strainatate.

Dupa 1990, a ajuns in centrala MAE, devenind sef de cabinet al lui Teodor Melescanu. Surse bine informate sustin ca era atat de indatoritor incat chiar ii calca pantalonii sefului sau. Grigorie a fost numit apoi ambasador in Italia, Bulgaria si Turcia. Din 2008 a devenit ambasador al Romaniei la Moscova.

Vladimir_Putin_with_Constantin_Mihail_Grigorie

Recent, fostul ambasador al Romaniei la UNESCO, Eugen Mihaescu, l-a acuzat pe Grigorie ca a fost ofiter al DIE sub acoperire.

„Este un personaj cu un trecut destul de dubios. Pana in 1989 a fost Directorul Relatii Internationale din cadrul Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania. Pe atunci se numea Constantin Grigore si era ofiter DIE sub acoperire. Dupa Revolutie si-a schimbat nu numai numele ci si originea devenind din oltean, ardelean. A uitat, insa, de cartile de vizita pe care le-a impartit cu vechiul nume si, dintr-o neglijenta, cu aceeasi adresa, care il deconspira. Revolutia l-a prins la Brasov de unde a revenit in seara in care se tragea in cladirea Comitetului Central si a reusit sa se strecoare in interior pentru a sustrage documente compromitatoare.

Constantin Grigorie a disparut un timp si a fost ‘recuperat’ si adus in MAE opt luni dupa Revolutie de Sergiu Celac. Cand la minister este numit Teodor Melescanu, Grigorie devine directorul sau de cabinet si apoi este trimis ambasador in Italia. Dupa scandalul izbucnit aici este rechemat si trimis ambasador in Bulgaria, prin metoda ‘stafeta’, metoda utilizata pentru a eluda presa si comisiile parlamentare. In 2004, Geoana, prevenind eventualitatea unei schimbari de regim, il trimite ambasador in Turcia”,  dezvaluit Mihaescu.

Constantin Grigorie a fost numit acum la Praga cu putin timp inainte de a implini 65 de ani, varsta la care ar fi trebuit sa se pensioneze.

Reactia MAE: Este inacceptabila folosirea numelui institutiei

Conducerea MAE a reactionat, miercuri, fata de actiunile ambasadorului Grigorie de promovare a aparatului „minune”.

„Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat cu privire la aceasta activitate – de ordin personal –, ministerului nesolicitandu-i-se acordul, sub nicio forma, cu privire la activitatea in cauza.

(…) MAE considera regretabila si inacceptabila folosirea, in cadrul acestui demers, a numelui institutiei si a functiei/gradului diplomatic din cadrul MAE”, a precizat Ministerul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: