Expertii militari britanici avertizeaza: Europa trebuie sa se pregateasca pentru un atac rusesc, in cazul in care Statele Unite nu o vor mai ajuta

externe

Europa, pregatire, razboi, Rusia

Tarile europene trebuie sa „accelereze investitiile in productia de munitie” impotriva unei amenintari militare din partea Rusiei, in cazul in care SUA nu pot intari Europa in mod eficient, potrivit unui raport al Royal United Services Institute (RUSI).

In lucrarea sa, profesorul Justin Bronk, cercetator senior pentru putere aeriana si tehnologie in domeniul stiintelor militare la RUSI, sustine ca membrii NATO trebuie „sa dispuna de structuri de forta impotriva unor seturi de misiuni cheie pentru a descuraja in mod credibil Rusia sa exploateze o confruntare intre SUA si China la sfarsitul anilor 2020 ca o oportunitate de a incalca Articolul 5 in Europa”.

Bronk spune ca, in timp ce aliatii NATO au fost „preocupati, in mod de inteles, de necesitatea de a sprijini Ucraina”, numarul provocarilor pe termen scurt a „distras atentia politica si publica de la pericolul in crestere al unui conflict si mai grav in anii urmatori”.

„Mai simplu spus, Rusia si-a transformat acum economia pe picior de razboi; productia SUA nu este suficienta pentru a-si reface propriile stocuri si pentru a satisface nevoile Ucrainei; iar tarile europene incearca sa gestioneze o situatie din ce in ce mai periculoasa dintr-o pozitie industriala si de aparare pe timp de pace nesustenabila”, scrie el, citat de Sky News.

El avertizeaza ca armata americana „se confrunta din ce in ce mai mult cu o amenintare pe care nu o poate depasi din partea fortelor chineze din regiunea Indo-Pacifica”, iar in cazul unei ciocniri intre cele doua natiuni, „Europa va fi lasata singura, fiind vulnerabila la o agresiune militara concomitenta din partea Rusiei”.

Profesorul noteaza ca Europa, cu exceptia Poloniei, „nu a reusit sa faca investitiile necesare pentru cresterea capacitatii de productie industriala si a cheltuielilor pentru aparare”, iar acest lucru vine intr-un moment in care China manifesta un interes puternic in sustinerea Rusiei.

„Mai important, singurul scenariu probabil in care Rusia ar putea ataca in mod direct o tara europeana din NATO este in timpul unei confruntari simultane sau a unui conflict real care lasa fortele americane in mare parte fixate in zona Indo-Pacifica”, scrie el.

„In cazul unei astfel de confruntari militare cu China la mijlocul sau la sfarsitul anilor 2020, Rusia va avea un stimulent puternic pentru a profita de o oportunitate unica in viata de a rupe NATO in timp ce SUA nu pot intari Europa in mod eficient”.

Bronk scrie ca, pentru a descuraja aceasta amenintare concomitenta, tarile europene, inclusiv Marea Britanie, „trebuie sa investeasca urgent in cresterea semnificativa a capacitatii de productie pentru munitia de artilerie, piesele de schimb si rachetele de aparare aeriana” necesare pentru a mentine Ucraina in lupta si sa isi refaca propriile „stocuri periculos de epuizate”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: