Exporturile de armament din SUA in 2023 au stabilit un nou record. Au crescut cu 56%, care state au fost principalii clienti

externe

Elicopter Apache

Razboiul Rusiei impotriva Ucrainei a dus la cresterea puternica a cererii de arme americane: exporturile acestora in ultimul an fiscal, potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA, au crescut la un nivel record de 238 de miliarde de dolari, relateaza Glavcom.

In rezumatul Departamentului de Stat, publicat luni, se precizeaza ca volumul acordurilor cu arme, precum si cu echipamente si servicii militare, pe care guvernul SUA le-a incheiat cu autoritatile altor tari, a crescut deosebit de puternic in anul fiscal 2023. Valoarea totala a acestora a crescut cu 56%, ajungand la 81 de miliarde de dolari.

Alte 157,5 miliarde de dolari au provenit din vanzarile directe ale companiilor militar-industriale americane catre clientii lor. Volumul acestora a crescut si el, dar nu atat de mult: cu 2,5% fata de anul fiscal 2022.

Unul dintre principalii cumparatori de arme americane a fost Polonia, care, dupa atacul Rusiei asupra Ucrainei, si-a stabilit obiectivul de a construi cea mai puternica armata terestra din Europa.

Polonia a cumparat elicoptere Apache pentru 12 miliarde de dolari, sisteme de rachete Himars pentru 10 miliarde de dolari, tancuri M1A1 Abrams pentru 3,75 miliarde de dolari si sisteme de control al apararii antiaeriene si antiracheta pentru patru miliarde de dolari.

Germania a cumparat elicoptere Chinook de la SUA pentru 8,5 miliarde de dolari. Republica Ceha a comandat noi avioane de vanatoare F-35 si munitie pentru 5,6 miliarde de dolari. Bulgaria – vehicule blindate Stryker pentru 1,5 miliarde de dolari. Norvegia – elicoptere multifunctionale pentru un miliard.

Ca si pana acum, armele si echipamentele militare americane sunt cumparate si in afara Europei. Coreea de Sud a cumparat in anul fiscal 2023 avioane F-35 pentru 5 miliarde de dolari, Australia a comandat avioane de transport militar C130J-30 Super Hercules pentru 6,3 miliarde de dolari, iar Japonia va plati un miliard pentru avionul de recunoastere E-2D Hawkeye.

In ultimii 30 de ani, Rusia a fost al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, dar in ultimii ani diferenta dintre ea si Statele Unite a crescut, iar cea dintre ea si a treia tara exportatoare, Franta, s-a redus. In 2022, potrivit grupului de reflectie suedez SIPRI, Statele Unite detineau o cota de 40% din comertul mondial cu arme, iar Rusia 16%.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: