Fabrika, reteaua rusa de dezinformare de pe platformele de socializare. Moscova isi perfectioneaza metodele pe TikTok, YouTube, Twitter si Telegram

externe

kremlin

Rusia si-a sporit eficienta campaniei de dezinformare pe retelele de socializare si se lauda ca o mare cantitate de conturi false scapa detectiei serviciilor secrete occidentale, scrie The Guardian.

Cel mai recent material dezvaluit pe platforma de chat Discord, pe care au fost diseminate documentele secrete, contine afirmatii ale operatorilor rusi de conturi false de socializare potrivit carora acestea sunt detectate de platformele de socializare in proportie de doar 1%. Reteaua rusa de dezinformare este cunoscuta sub numele de Fabrika.

Afirmatia a fost detaliata intr-o analiza a eficacitatii Rusiei de a plasa propaganda pe platforme precum Twitter, TikTok, Telegram si YouTube. Documentul, vazut de Washington Post, nu este datat, dar se refera la activitatea pe internet de la sfarsitul anului 2022 si pare sa fi fost pregatit pentru sefii de stat major interarme ai SUA, Comandamentul cibernetic al SUA si Comandamentul Europa, care conduce activitatea militara americana in Europa.

Reteaua Fabrika face parte din Centrul principal de calcul pentru cercetare stiintifica din Rusia, care lucreaza direct pentru administratia prezidentiala si care a incercat sa isi imbunatateasca activitatea de dezinformare, potrivit documentului. „Eforturile vor spori probabil capacitatea Moscovei de a controla mediul sau informational intern si de a promova naratiuni pro-ruse in strainatate”, se arata in document.

In unele cazuri, Fabrika vizeaza utilizatorii cu dezinformari direct dupa ce le culege e-mailurile si numerele de telefon din bazele de date. Printre obiectivele campaniei se numara demoralizarea ucrainenilor si exploatarea diviziunilor dintre statele occidentale, se mai arata in document.

Expertii resping afirmatia privind 1% din dezinformari interceptate. Alan Woodward, profesor de securitate cibernetica la Universitatea Surrey, a declarat ca cifra pare neverosimila si ca conturile sock puppet – un termen pentru conturile cu identitati false – au nevoie sa fie preluate de conturi plauzibile, cum ar fi cele operate de persoane cu influenta.

„Cifra de 1% suna dramatic, dar s-ar putea sa nu aiba un impact atat de mare pe cat s-ar putea crede”, a spus el.

In cadrul unei investigatii conduse de Paper Trail Media, cu sediul la Munchen, si Der Spiegel, The Guardian a dezvaluit luna trecuta modul in care o firma de consultanta din Moscova, numita NTC Vulkan, a ajutat Kremlinul sa raspandeasca dezinformare, sa controleze sectiuni ale internetului si sa sprijine operatiunile de hacking.

Un document clasificat din scurgerea Discord a detaliat sase campanii de influenta planificate in acest an de o noua entitate rusa, Centrul pentru operatiuni speciale in spatiul cibernetic. Printre aceste campanii se numara: raspandirea ideii ca oficialii americani ascund efectele secundare ale vaccinurilor, ca Lituania, Letonia si Polonia vor sa trimita refugiatii ucraineni inapoi pe linia frontului si ca Ucraina recruteaza angajati ai ONU ca spioni.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: