Fermierii bulgari au blocat frontiera cu Romania pentru a impiedica trecerea produselor agricole din Ucraina

news

In cadrul unei actiuni de protest la nivel national, fermierii bulgari au blocat luni peste 40 de drumuri importante si puncte de trecere a frontierei, iar aproximativ 26 de organizatii din tot sectorul participa la protest, a anuntat Uniunea Fermierilor din Bulgaria, transmite BTA.

Protestatarii au blocat punctul de trecere al frontierei catre Romania de la podul peste Dunare, soseaua catre si dinspre podul peste Dunare 2. Drumul de la Kardam pana la granita cu Romania a fost blocat doar pentru camioane grele.

Conducerea Uniunii Fermierilor din Bulgaria s-a adunat la aeroportul din Byala Slatina, unde au fost aduse toate utilajele agricole din regiune. „Ne cerem scuze cetatenilor si ii avertizam sa amane calatoriile planificate in 18 si 19 septembrie, deoarece drumurile principale vor fi inchise in toata tara”, a declarat Georgi Stoyanov, presedintele Uniunii. Protestul se va muta marti la Sofia.

Actiunile eficiente de protest vor continua pana cand toate cererile vor fi indeplinite, a spus Stoyanov.

Industria are cinci cereri pentru guvern – sa continue interzicerea importurilor de produse agricole din Ucraina, extinzand dreptul de veto la fructe, legume, carne, lapte si miere, fermierilor sa li se plateasca pana in 30 septembrie intreaga suma a despagubirilor pentru pierderile cauzate de razboiul din Ucraina iar ajutorul de stat pentru zonele pierdute in urma dezastrelor naturale sa fie platit imediat. Protestatarii mai doresc fonduri suplimentare de ajutor de stat si o relaxare a conditiilor interventiilor Planului Strategic, mentioneaza Agerpres.

Comitetul de initiativa pentru actiunile de protest efective pe termen nedeterminat pentru salvarea agriculturii bulgare insista ca atentia nu ar trebui sa se concentreze exclusiv asupra producatorilor de cereale, intrucat actiunile de protest implica intreaga industrie, inclusiv crescatorii de animale, apicultorii, cultivatorii de fructe si legume.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: