Fermierii francezi au blocat drumurile din jurul Parisului din cauza preturilor scazute la alimente

externe

Fermierii francezi au blocat, vineri, una dintre principalele autostrazi care leaga Parisul de orasul Lille, din nord, si de Belgia, provocand blocaje in trafic, ca parte a protestelor la nivel national pentru preturile scazute la alimente si birocratia excesiva, potrivit Reuters.

Sindicatele au cerut bariere rutiere in Paris si in jur pentru a creste presiunea asupra guvernului premierului Gabriel Attal, pe care fermierii il acuza ca nu a facut suficient pentru a-i ajuta.

Filiala din regiunea Paris a sindicatului fermierilor FNSEA intentioneaza sa creeze 11 blocaje rutiere pe principalele drumuri de navetisti din jurul Parisului, inclusiv pe autostrazile A6, A10 si A13, potrivit unui document vazut de Reuters.

Luptandu-se pentru a atenua tensiunile, ministrii finantelor si agriculturii au discutat vineri cu oficialii din industria alimentara preturi echitabile la produse – o „prioritate numarul unu” pentru fermierii care spun ca sufera de pe urma eforturilor guvernului de a scadea preturile de consum.

„Problema centrala este reprezentata de veniturile fermierilor”, a declarat ministrul de Finante Bruno Le Maire dupa intalnire, adaugand ca guvernul isi va intari angajamentul de a aplica o lege menita sa garanteze preturi echitabile pentru fermieri.

Anterior, Le Maire a petrecut luni de zile facand presiuni pe gigantii din industria alimentara precum Carrefour si Danone sa-si reduca preturile dupa o inflatie ridicata, starnind astfel furia fermierilor. Dar vineri el a promis ca va fi „nemilos” fata de companiile alimentare si supermarket-uri pentru a ajuta la asigurarea unei compensatii financiare adecvate pentru producatorii agricoli.

Multi fermieri din Franta, cel mai mare producator agricol al Uniunii Europene, spun ca se confrunta cu o presiune tot mai mare din partea comerciantilor cu amanuntul pentru a-si reduce preturile si ca acest lucru le ameninta mijloacele de trai.

Printre alte nemultumiri, sindicatele agricole citeaza, de asemenea, o taxa guvernamentala pe combustibilul pentru tractoare, importurile ieftine de alimente straine, accesul la apa, birocratia excesiva si regulile de mediu.

Franta a asistat la doua saptamani de proteste in regiunile rurale, in timp ce alte tari europene, inclusiv Germania si Polonia, au vazut si demonstratii din cauza scaderii nivelului de trai.

Intr-un discurs de vineri seara, prin care spera ca va pune capat demonstratiilor tot mai mari, noul prim-ministru al Frantei a anuntat „10 masuri imediate”. Printre promisiunile pe care Gabriel Attal le-a facut vineri s-au numarat incetarea cresterii costurilor cu combustibilul si simplificarea reglementarilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: