Filipine: Ruinele unui oras vechi de trei secole au iesit la iveala dupa ce nivelul apei dintr-un lac de acumulare a scazut din cauza secetei

pagina verde

Dupa o perioada prelungita de caldura intensa si ploi putine, nivelul apei dintr-un lac de acumulare din provincia filipineza Nueva Ecija a scazut suficient pentru a scoate la iveala ruinele unei biserici scufundate, pietre funerare si fundatiile structurilor unui oras vechi de 300 de ani, potrivit The Guardian.

Nivelul apei de la barajul Pantabangan a scazut cu 26 de metri pana acum in acest an, nivelul actual fiind cu sapte metri mai mic decat acum un an.

Unii localnici au beneficiat de seceta, transformand zona intr-o atractie turistica.

Populatia orasului a fost relocata in anii 1970 in timpul constructiei barajului, care serveste acum drept principala sursa de irigare si apa pentru Nueva Ecija si provinciile din apropiere, potrivit guvernului local.

In ultimele saptamani, Filipine si alte tari din Asia de Sud-Est s-au confruntat cu caldura extrema, ceea ce a determinat scolile sa suspende cursurile si guvernele sa indemne oamenii sa ramana in casa pentru a preveni insolatia.

Joi, Cambodgia a dat vina pe caldura extrema pentru o explozie la un depozit de munitie. Explozia – care a distrus un camion cu munitii si a daramat cladiri – a ucis 20 de soldati si a ranit mai multi si cel putin un copil in provincia rurala Kampong Speu.

„Exploziei de munitie din 27 aprilie 2024… a avut loc din cauza unei probleme tehnice, deoarece armele erau vechi, defecte si vremea calda”, a spus Ministerul Apararii intr-un comunicat.

Problemele climatice cauzate de oameni supraalimenteaza vremea extrema din intreaga lume, provocand dezastre mai frecvente si mai mortale, de la valuri de caldura la inundatii si la incendii de vegetatie. Cel putin zece dintre cele mai grave evenimente din ultimul deceniu ar fi fost aproape imposibile fara incalzirea globala cauzata de om.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: