Filipine solicita expulzarea diplomatilor chinezi pe masura ce conflictul din Marea Chinei de Sud se intensifica

externe

Consilierul pentru securitate nationala din Filipine, Eduardo Ano, a cerut vineri expulzarea diplomatilor chinezi din cauza unei presupuse scurgeri a unei conversatii telefonice cu un amiral filipinez intr-o escaladare semnificativa a unui conflict privind Marea Chinei de Sud, informeaza Reuters.

Ambasada Chinei din Manila a orchestrat „acte repetate de implicare si diseminare de informatii false, informatii eronate si manipulatoare”, cu scopul de a semana discordie, diviziune si dezbinare, a spus Eduardo Ano intr-un comunicat. Aceste actiuni „nu ar trebui sa ramana nesanctionate”, a spus el.

Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a calificat aceste comentarii ca provocatoare si a spus ca diplomatilor chinezi din Filipine trebuie sa li se permita sa-si faca treaba.

„China solicita in mod solemn partii filipineze sa protejeze in mod eficient indeplinirea normala a indatoririlor de catre personalul diplomatic chinez, sa inceteze incalcarile si provocarile si sa se abtina de la a nege faptele”, a spus Lin la o conferinta de presa regulata la Beijing.

Biroul presedintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr si Ministerul de Externe nu au raspuns imediat solicitarilor de comentarii.

Cele doua tari au fost implicate intr-o serie de conflicte aprinse anul trecut in zonele disputate ale Marii Chinei de Sud, in timp ce Filipinele, incurajate de sprijinul Statelor Unite si al altor aliati, isi intensifica activitatile in apele ocupate de vasta paza de coasta a Chinei.

Solicitat sa comenteze, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA a spus: „Suntem la curent cu informatiile din presa si este problema Departamentul de Afaceri Externe din Filipine”.

China a acuzat Filipine de incalcare si tradare, in timp ce Manila a criticat Beijingul pentru ceea ce spune ca este o politica de agresiune si manevre periculoase in interiorul zonei sale economice exclusive.

Expulzarea diplomatilor ar putea intensifica o disputa care a vazut pana acum proteste diplomatice si loviri cu tunurile cu apa a navelor filipineze in zona a doi atoli disputati, dintre care cel mai apropiat este la mai mult de 850 km departare de China continentala.

Ano se referea la informatii privind o presupusa scurgere a unei discutii telefonice intre un diplomat chinez si un amiral filipinez care discuta despre Marea Chinei de Sud. Discutia continea o transcriere potrivit careia amiralul ar fi fost de acord cu anumite concesii facute Chinei.

Conform transcrierii publicate de Manila Times, amiralul ar fi fost de acord cu propunerea Chinei privind un „nou model”, in care Filipine ar folosi mai putine nave in calatoriile de reaprovizionare catre marinarii stationati pe o nava de razboi pe atolul Second Thomas disputat si sa informeze in avans Beijingul despre misiuni.

Reuters nu a auzit conversatia si nu a putut verifica continutul transcrierii publicate. Potrivit informatiilor, conversatia ar fi avut loc in ianuarie iar transcrierea a fost furnizata de un „oficial chinez de rang inalt”, pe care nu l-a numit.

Ano a spus ca sustine apelul ministrului apararii ca Ministerul de Externe sa ia masurile adecvate impotriva oficialilor ambasadei, despre care a sustinut ca au inregistrat presupusa convorbire telefonica, incalcand astfel legile filipineze inclusiv legea anti-interceptari telefonice, precum si protocoalele diplomatice.

„Acei indivizi din ambasada chineza… si cei responsabili pentru aceste operatiuni de influentare si interferenta maligne trebuie sa fie indepartati imediat din tara”, a spus el.

Miercuri, purtatorul de cuvant al Chinei, Lin, a declarat ca ambasada din Manila a publicat detalii despre „comunicatiile relevante” dintre cele doua tari privind gestionarea situatiei din atolul Second Thomas.

In comentariile difuzate de ambasada, Lin nu a explicat ce detalii sau comunicari au fost publicate sau cand, dar a spus ca „faptele sunt clare si sustinute de dovezi concrete care nu pot fi negate”. „Filipinele au insistat sa nege aceste fapte obiective si incearca sa induca in eroare comunitatea internationala”, a adaugat Lin.

China este deranjata de mentinerea unei prezente militare filipineze reduse la bordul navei de razboi Sierre Madre esuata in atolul Scond Thomas, inca din 1999, pentru a incerca sa-si sustina revendicarea teritoriala. Beijingul a spus in repetate randuri ca Filipinele au fost de acord sa remorcheze nava de acolo, ceea ce Manila neaga.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: