Filmul despre copiii care traiesc in intuneric la portile Madridului, in selectia oficiala la Gala Goya

externe

copii

Un scurtmetraj care prezinta viata copiilor uitati, defavorizati si marginalizati care traiesc in cel mai mare cartier de mahala din Europa, chiar langa Madrid, este in cursa pentru echivalentul spaniol al premiului Oscar la gala Goya de sambata, transmite The Guardian.

Aunque es de noche (Chiar daca e noapte), filmat in asezarea informala Canada Real, cu ajutorul locuitorilor, il urmareste pe Toni, in varsta de 13 ani, in timp ce se pregateste sa isi ia ramas bun de la cel mai bun prieten al sau, Nasser, care se muta in Franta, si de la propria copilarie.

Filmul isi ia titlul de la un poem al preotului, poetului si misticului spaniol Sfantul Ioan al Crucii, in care acesta scria despre apropierea de Dumnezeu in ciuda intunericului spiritual si fizic al inchisorii sale. Dar este, de asemenea, o referire la faptul ca aproximativ 4.000 de persoane din sectorul 6 al asezarii – aproape jumatate dintre acestea fiind copii – nu au energie electrica de aproape trei ani si jumatate.

Regizat de regizorul Guillermo Garcia Lopez, in varsta de 38 de ani, scurtmetrajul incepe cu cei doi prieteni stand pe un deal si privind spre zgarie-norii din apropiere, dar practic din alta lume, ai capitalei spaniole.

Garcia Lopez, care a vizitat pentru prima data zona in urma cu noua ani, in timp ce lucra la un documentar despre consecintele umane ale crizei financiare din 2008, a fost fascinat de privelistea si de paradoxurile sale.

„Am fost frapat de cat de departe parea de Madrid, desi se afla la doar 20 de minute de centru”, a spus el. „Este ca si cum te-ai afla intr-un alt spatiu si timp”.

Pana in 2019, regizorul lucra in Canada Real, conducand ateliere de cinema pentru copii, care sunt preponderent de origine roma si marocana.

Hotarati sa faca un film acolo, Garcia Lopez si colegii sai au organizat castinguri conventionale, dar s-au trezit curand zadarnicite de logistica din mahala. In schimb, au decis sa mearga din usa in usa in cautare de actori. Demersul a dat roade: pe langa faptul ca au gasit distributia, le-a permis sa explice proiectul familiilor pe care le-au intalnit si sa castige increderea unei comunitati care se simte adesea prost reprezentata sau demonizata de mass-media din cauza comertului cu droguri care se desfasoara in unele sectoare ale asezarii.

Desi regizorul spune ca scurtmetrajul este despre „pierderea celui mai bun prieten si pierderea modului in care un copil vede lucrurile” – realitatile socio-economice ale vietii din zona si pierderea puterii, electrice si metaforice, sunt palpabile.

Guvernul regional din Madrid, una dintre cele cinci autoritati care impart responsabilitatea pentru Canada Real, da vina pentru lipsa continua de energie electrica pe plantatiile ilegale de marijuana care, spune el, supun reteaua electrica la o presiune atat de mare incat se declanseaza intrerupatoarele de siguranta.

Furnizorul de energie electrica, Naturgy, si-a exprimat compasiunea fata de locuitorii din sectorul 6, dar a declarat ca „utilizarea intensiva si neregulata” face ca reteaua sa se prabuseasca. Acesta a declarat ca are doar trei clienti inregistrati in sectorul 6 – restul sunt „conexiuni ilegale”.

Lipsa energiei electrice i-a stigmatizat pe copiii din sector. Cei mai multi isi fac temele la lanterna sau la lumina ecranului, multi se tem sa mearga la scoala de teama de a nu fi hartuiti din cauza mirosului care vine de la hainele nespalate, iar altii sunt mereu raciti. Intre timp, lumanarile folosite pentru a lumina casele au provocat incendii, iar oamenii au fost dusi la spital dupa ce s-au intoxicat cu vaporii de la incalzitoarele lor cu butan.

Garcia Lopez a declarat: „Sa nu uitam ca 4.000 de persoane – dintre care jumatate sunt copii – traiesc fara energie electrica de mai bine de trei ani. Aceasta este o incalcare a drepturilor omului… Ei au dreptul la o viata demna si la o alimentare cu energie electrica”.

Regizorul, al carui film candideaza la premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune la Goyas, spera ca va reaminti oamenilor din Spania de criza de la portile capitalei si va arata umanitatea si rezistenta familiilor din sectorul 6.

„Sfantul Ioan al Crucii a scris poemul in timp ce era intemnitat in Toledo si tinut in intuneric profund si singuratate”, a spus el. „Aceasta comunitate se afla, de asemenea, intr-o singuratate profunda, iar oamenii de acolo se lupta pentru a gasi un viitor sau doar pentru a trai cat mai fericiti in prezent. Dar, chiar daca este intuneric, ei continua sa traiasca si sa lupte, sa rada si sa planga.”

Pacat, a adaugat el, ca cei mai multi oameni din Madrid inca nu vor sau nu pot sa intalneasca privirea vecinilor lor apropiati.

„Acest lucru este chiar langa orasul nostru”, a spus el. „Iar copiii de pe acel deal se uita la noi”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: