Financial Times: Turcia livreaza Federatiei Ruse tot mai multe bunuri civile care pot fi folosite in scopuri militare

externe

Recip Erdogan, infrant, alegeri municipale, Turcia

Exporturile catre Rusia din Turcia de bunuri civile care pot fi utilizate de armata, precum microcipuri si lunete optice, sunt in crestere, ceea ce ingrijoreaza SUA si UE, care doresc sa impiedice intrarea in tara a unor astfel de bunuri, relateaza Financial Times, preluat de Evropeiska Pravda.

Cresterea importurilor din Turcia a 45 de materiale civile a subminat eforturile SUA si ale Europei de a limita capacitatea Moscovei de a-si echipa fortele armate, sporind tensiunile dintre Ankara si partenerii sai din NATO.

In primele noua luni ale acestui an, Turcia a raportat ca a exportat 45 de categorii de bunuri „prioritare” catre Rusia si fostele republici sovietice suspectate de a fi canale de aprovizionare a Moscovei, in valoare de 158 de milioane de dolari, mult mai mult decat in 2022.

Furnizarea medie de astfel de bunuri in perioada 2015-21 a fost de 28 de milioane de dolari.

Importul Turciei de bunuri prioritare din tarile G7 in acest an a crescut cu peste 60% in comparatie cu aceleasi perioade din 2015-2021 si s-a ridicat la aproape 500 de milioane de dolari.

45 de categorii de bunuri, printre care se numara articole precum microcipuri, echipamente de comunicatii si piese, inclusiv lunete optice, fac obiectul unor controale la export din partea SUA, UE, Japonia si Regatul Unit, menite sa impiedice importul acestora in Rusia.

Insa companiile pot eluda aceste restrictii prin utilizarea unor structuri intermediare pentru a ascunde destinatiile finale.

Subsecretarul Trezoreriei SUA pentru terorism si informatii financiare, Brian Nelson, va vizita Turcia in aceasta saptamana pentru a discuta despre „eforturile de prevenire, perturbare si investigare a activitatilor comerciale si financiare care contribuie la eforturile de razboi ale Rusiei impotriva Ucrainei”.

„Cu unele tari terte, cum ar fi Turcia, avem intr-adevar o pozitie de aplicare a legii mai slaba decat ne-am dori”, a declarat pentru FT Emily Kilcrease, fost adjunct al reprezentantului adjunct al SUA pentru comert.

Kilcrease a adaugat ca, daca Turcia nu face schimbari, „Statele Unite si partenerii sai vor fi fortati sa ia masuri coercitive”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: