Finlanda: Alexander Stubb isi revendica victoria in turul doi al alegerilor prezidentiale

externe

alexander stubb, finlanda

Fostul prim-ministru Alexander Stubb pare ca va deveni urmatorul presedinte al Finlandei, dupa numararea aproape a tuturor voturilor dupa turul doi al alegerilor de duminica, relateaza Deutsche Welle.

Stubb si-a declarat victoria cam in acelasi timp in care rivalul sau, deputatul Partidului Verzilor, Pekka Haavisto, care a decis sa candideze ca independent, a recunoscut ca rezultatele aproape complete aratau „ca o infrangere” pentru el insusi.

„Ei bine, Alexander. Felicitari celui de-al 13-lea presedinte al Finlandei”, i-a spus Haavisto lui Stubb in direct la televizor, in timp ce un pronostic prognoza ca avantajul lui Stubb se va mentine.

Cu aproximativ 90% din voturi numarate, sprijinul pentru Stubb era de 52,3%, fata de 47,9% pentru Haavisto. De asemenea, marja de aproximativ 4-5% dintre cei doi candidati a ramas destul de stabila pe masura ce se numarau mai multe voturi.

Experienta in politica externa a fost esentiala pentru ambii candidati, care sunt, de asemenea, ambii fosti ministri de externe finlandezi.

Helsinki incearca sa isi reorienteze politica de securitate dupa decenii de nealiniere. In urma invaziei Rusiei in Ucraina in 2022, Finlanda a depus o cerere de aderare la NATO si a devenit membru cu drepturi depline al aliantei in aprilie anul trecut.

Impulsul Finlandei catre NATO a determinat promisiuni de „contramasuri” din partea Rusiei, cu care imparte o frontiera de 1.340 de kilometri.

Care este pozitia lui Stubb si Haavisto fata de NATO si Rusia?

Atat Stubb, cat si Haavisto si-au exprimat un sprijin puternic pentru Ucraina si au indemnat la mai multe sanctiuni impotriva Moscovei in timpul campaniei.

„Uniunea Europeana poate face mult mai mult pentru a ajuta Ucraina”, a declarat Haavisto intr-o dezbatere televizata joi.

Stubb a avut o pozitie similara, afirmand ca Kievul merita „tot sprijinul pe care i-l putem oferi”.

„Drumul Ucrainei este drumul nostru, iar in acest moment ei lupta pentru libertatea europenilor”, a spus fostul premier.

Cei doi politicieni au insa pareri diferite in ceea ce priveste specificul strategiei de aparare a NATO.

Haavisto considera ca nu este nevoie ca trupele NATO sa fie stationate permanent in Finlanda si doreste sa mentina interdictia stricta a tarii privind armele nucleare.

Cu toate acestea, Stubb a cerut desfasurarea permanenta a trupelor si permiterea transportului de arme nucleare prin Finlanda, dar a precizat, de asemenea, ca acestea nu ar trebui sa fie depozitate permanent in tara scandinava.

„In anumite momente, o arma nucleara este o garantie a pacii”, a declarat Stubb in cadrul unei dezbateri de marti.

Stubb, care s-a bucurat de un avans moderat fata de Haavisto in sondaje si care a castigat votul din primul tur, a mai declarat agentiei de presa Reuters ca nu va exista „nicio relatie cu presedintele Rusiei sau cu conducerea politica rusa pana cand nu vor opri razboiul din Ucraina”.

In timp ce reactia oficiala a Rusiei la intrarea Finlandei in NATO a fost discreta, Finlanda a inregistrat vara trecuta un numar mare de migranti care au trecut granita dinspre Rusia.

Helsinki sustine ca migrantii au fost trimisi de Kremlin in incercarea de a destabiliza noul membru NATO, oficialii finlandezi hotarand sa inchida temporar frontiera in noiembrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: