analize

FMI, anunt major: „Razboiul din Ucraina va modifica in mod fundamental ordinea economica si geopolitica globala”

Invazia Rusiei in Ucraina va afecta intreaga economie mondiala prin incetinirea cresterii economice si cresterea inflatiei si ar putea remodela fundamental ordinea economica globala pe termen lung, a transmis Fondul Monetar International.

Dincolo de suferinta umana si de fluxurile enorme de refugiati, razboiul face sa creasca preturile la alimente si energie, amplificand inflatia si erodand valoarea veniturilor, perturband totodata comertul, lanturile de aprovizionare si remitentele in tarile vecine Ucrainei, a precizat FMI intr-o postare pe site-ul sau.

De asemenea, erodeaza increderea mediului de afaceri si declanseaza incertitudini in randul investitorilor, ceea ce va duce la scaderea preturilor activelor, la inasprirea conditiilor financiare si ar putea declansa iesiri de capital de pe pietele emergente, a mai spus acesta.

„Conflictul este o lovitura majora pentru economia globala care va afecta cresterea si va creste preturile”, a precizat FMI.

Oficialii FMI anuntasera deja ca se asteapta sa-si reduca prognozele anterioare, in care vorbea de o crestere economica globala de 4,4% in 2022. In postarea de marti, acestia au sugerat ca prognozele lor de crestere regionala vor fi, de asemenea, probabil revizuite in scadere. FMI urmeaza sa publice previziunile actualizate pe 19 aprilie.

Tarile cu expuneri directe in domeniul comertului, turismului si finantelor vor resimti o presiune tot mai mare, a precizat FMI, citand un risc mai mare de tulburari in unele regiuni, de la Africa Subsahariana si America Latina pana la Caucaz si Asia Centrala.

In acelasi timp, insecuritatea alimentara ar urma sa creasca si mai mult in unele parti din Africa si Orientul Mijlociu, unde tari precum Egiptul importa 80% din graul lor din Rusia si Ucraina.

Pe termen mai lung, se arata in raport, „razboiul ar putea modifica in mod fundamental ordinea economica si geopolitica globala, in cazul in care comertul cu energie se va schimba, lanturile de aprovizionare se vor reconfigura, retelele de plata se vor fragmenta, iar tarile vor regandi detinerile de monede de rezerva”.

FMI a prezis recesiuni profunde in Ucraina si Rusia si a afirmat ca Europa ar putea inregistra intreruperi ale importurilor de gaze naturale si perturbari mai ample ale lantului de aprovizionare. Europa de Est, care a absorbit majoritatea celor 3 milioane de persoane care au fugit din Ucraina, ar urma sa inregistreze costuri de finantare mai mari ca urmare.

Cum vor fi lovite tarile de pe diferitele continente de valul de efecte economice si financiare
FMI afirma ca tarile din Caucaz si Asia Centrala, care au legaturi comerciale si sisteme de plati stranse cu Rusia, vor fi mai afectate de recesiune si de sanctiunile impuse de aceasta de la invazia din Ucraina, ceea ce va reduce comertul, remitentele, investitiile si turismul.

In Orientul Mijlociu si in Africa, inrautatirea conditiilor de finantare externa ar putea stimula iesirile de capital si ar putea afecta cresterea economica a tarilor cu niveluri ridicate ale datoriei si nevoi mari de finantare, potrivit FMI.

Preturile mai mari la energie si alimente, reducerea turismului si problemele de acces la pietele internationale de capital ar ameninta tarile din Africa Subsahariana, care importa aproximativ 85% din grau, o treime provenind din Rusia sau Ucraina.

Preturile la alimente si energie reprezinta principalul canal de propagare in emisfera vestica, preturile ridicate ale materiilor prime fiind susceptibile sa accelereze semnificativ ratele deja ridicate ale inflatiei in America Latina, Caraibe si Statele Unite.

In Asia, cel mai mare impact va fi resimtit in randul importatorilor de petrol din economiile ASEAN, India si economiile de frontiera, inclusiv unele insule din Pacific, in timp ce noile subventii pentru carburanti ar putea atenua impactul in Japonia si Coreea, potrivit FMI.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

8 ore ago

BBC: Trecerea la masinile electrice ramane fara… curent?

O analiza a BBC constata ca vanzarile de masini electric ear trebui sa creasca, aceasta…

8 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

8 ore ago

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis spune ca Macedonia de Nord ar trebui sa foloseasca numele constitutional tot timpul

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a reiterat sambata obligatia oficialilor din Macedonia de Nord de a…

8 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

8 ore ago