externe

FMI prognozeaza ca economia „de razboi” a Rusiei va creste cu 3,2% in 2024, depasind toate economiile avansate, inclusiv SUA

Potrivit Fondului Monetar International, se asteapta ca economia Rusiei sa creasca semnificativ mai rapid decat principalele economii dezvoltate in acest an, inclusiv SUA.

Economia de razboi a tarii este prognozata sa creasca cu 3,2% in 2024, depasind cu mult cresterea asteptata pentru alte economii avansate, inclusiv SUA (2,7%), Germania (0,2%), Marea Britanie (0,5%) si Japonia (0,9%), a precizat FMI intr-un raport publicat marti si citat de Business Insider.

Ritmul de crestere ascendent a fost legat de efectele „investitiilor ridicate” si ale „consumului privat robust”, sustinute de cresterea salariilor pe o piata a fortei de munca restransa, desi FMI a precizat ca se asteapta ca aceste efecte sa se diminueze in 2025, cu o rata de crestere de 1,8%.

Prognoza este un semnal de alarma pentru tarile occidentale care au sperat sa sugrume economia Rusiei cu sanctiuni pentru a face nesustenabil razboiul sau din Ucraina. O crestere la acest nivel ar sustine afirmatiile lui Vladimir Putin potrivit carora economia Rusiei a rezistat celor mai grave efecte ale sanctiunilor si restrictiilor comerciale occidentale.

Intre timp, in timp ce companiile straine parasesc Rusia pe fondul razboiului, Moscova a acumulat fonduri de la firmele care fug, confiscand 387 de milioane de dolari pana la jumatatea lunii martie.

In ceea ce priveste comertul cu energie, exporturile sustinute de petrol si de marfuri catre piete importante precum India si China, alaturi de faptul ca Rusia a evitat plafonarea pretului la petrol al tarilor G-7, i-au permis sa mentina exporturi energetice puternice.

Rezistenta Rusiei in fata sanctiunilor occidentale provine in mare parte din alianta sa nelimitata cu China. Volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a urcat anul trecut la un nivel record de 240 de miliarde de dolari, alimentat in parte de apetitul Beijingului pentru produsele de baza rusesti esentiale, care au fost reduse pe fondul reticentei Occidentului de a face comert cu Moscova.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

14 ore ago

Revolta pe marginea unei afaceri urat mirositoare, in Tara Fagarasului. „Facem o Rosie Montana la Ucea, daca nu intelegeti!”

„Cea mai mare groapa de gunoi a Europei” ar urma sa fie amplasata in zona…

14 ore ago

Violenta izbucneste la UCLA in timp ce politia pune capat protestelor de la Universitatea Columbia din New York, arestand 280 de persoane

Tensiunile au crescut, miercuri, in campusurile americane, cand sustinatorii pro-israelieni au atacat o tabara de…

14 ore ago

Irlanda: Politia a desfiintat tabara de migranti din centrul Dublinului

In mijlocul unei dispute diplomatice cu Marea Britanie cu privire la repatrierea migrantilor, autoritatile irlandeze…

14 ore ago