Fortele aeriene americane vor introduce in serviciu 1.000 de drone controlate de inteligenta artificiala care sa asiste avioanele de lupta F-35

externe

drone aeriene

Programul Collaborative Combat Aircraft (CCA), prin care pilotii de avioane de lupta sa beneficieze si de sprijinul dronelor, este discutat inca de la inceputul anilor 2000. 

Succesul avioanelor fara pilot la bord (UAV) ca multiplicatori de forta in Ucraina a dat un nou impuls programului, care urmareste sa suplimenteze flotele SUA de avioane de lupta si de bombardament cu avioane fara pilot, mai ieftine si ghidate de AI.

Potrivit Wall Street Journal, Fortele Aeriene ale SUA intentioneaza sa produca aproximativ o mie de avioane de lupta fara pilot la bord, echipate cu IA, in urmatorii cinci ani. Avioanele fara pilot vor suplimenta, proteja si sprijini avioanele de lupta cu echipaj uman, in principal avioanele de lupta F-35 din a cincea generatie.

Dronele vor fi capabile sa reproduca toate sarcinile operationale ale aeronavelor conventionale, inclusiv recunoasterea, precum si atacarea tintelor aeriene si terestre. Avand in vedere cresterea costului celor mai moderne avioane, se spera ca dronele vor permite suplimentarea flotei cu mai putini bani. Cea mai sofisticata drona va costa in jur de o treime din costul unui avion de lupta comparabil si se vor face economii suplimentare in ceea ce priveste costurile de pregatire a pilotilor.

Chiar si asa, costul doar pentru prima etapa a programului este estimat la aproximativ 6 miliarde de dolari. Actualii candidati pentru a obtine contracte din partea Departamentului Apararii sunt „Fury” de la Anduril Industries, „MQ-28A Ghost Bat” de la Boeing, dezvoltat in cooperare cu Fortele Aeriene Australiene, si „Gambit” de la General Atomics, care au dezvoltat deja prototipuri ale propunerilor lor.

Orientarea Fortelor Aeriene americane catre avioane de lupta fara pilot marcheaza o schimbare semnificativa in strategia militara, cu o noua abordare pentru a combina inovatia tehnologica cu versatilitatea tactica pe care dronele au oferit-o luptelor din Ucraina. Daca vor avea succes, CCA-urile vor redefini viitorul razboiului aerian, promitand o capacitate de forta mai agila, mai eficienta si mai letala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: