Fortele israeliene au atacat spitalul Nasser din Khan Younis. Creste ingrijorarea ca ofensiva din Rafah ar putea provoca exodul locuitorilor in Egipt. La granita se construieste „o zona inchisa si izolata” pentru refugiati

externe

Fortele israeliene au atacat, joi, cel mai mare spital functional din Gaza. Armata israeliana a numit raidul asupra Spitalului Nasser din Khan Younis „precis si limitat” si a spus ca se bazeaza pe informatii conform carora militantii Hamas s-au ascuns si au tinut ostatici in cladire, existand posibilitatea ca acolo sa se afle cadavrele unor ostatici, potrivit Reuters si The Guardian.

Personalul afirma ca o persoana a murit si opt au fost ranite in atac, in timp ce creste ingrijorarea ca ofensiva din Rafah ar putea provoca exodul refugiatilor in Egipt.

Hamas a negat aceste afirmatii.

Autoritatile sanitare din enclava palestiniana condusa de Hamas au declarat ca Israelul a fortat plecarea a zeci de angajati, pacienti, persoane stramutate si familiile personalului medical care se adaposteau in spital. Aproximativ 2.000 de palestinieni au sosit peste noapte in Rafah, in timp ce altii au pornit spre nord, spre Deir Al-Balah, in centrul Gazei.

Razboiul a inceput pe 7 octombrie, cand Hamas a trimis luptatori in Israel, ucigand 1.200 de oameni, majoritatea civili, si confiscand 253 de ostatici, conform numararilor israeliene.

Ofensiva aeriana si terestra a Israelului a devastat de atunci Fasia Gaza, ucigand 28.663 de oameni, in mare parte civili, potrivit autoritatilor sanitare, si fortandu-i pe aproape toti cei peste 2 milioane de locuitori ai sai sa-si paraseasca locuintele.

Intr-o noua operatiune, armata israeliana a declarat ca a efectuat un atac aerian care a ucis un comandant Hamas care participase la atacul din 7 octombrie. El a tinut captiva si o femeie soldat israelian care a fost executata de Hamas, a spus armata.

Separat, oficialii medicali au spus ca o lovitura israeliana a ucis trei palestinieni intr-o masina in orasul Gaza.

Armata israeliana a declarat ca un soldat a fost ucis in luptele din sudul Gazei, ceea ce ridica la 235 numarul militarilor morti incepand cu 20 octombrie.

Organizatia medicala de caritate Medicins San Frontieres a declarat ca Israelul a bombardat Spitalul Nasser la primele ore, in ciuda faptului ca le-a spus personalului medical si pacientilor ca pot ramane.

„Personalul medical a trebuit sa paraseasca spitalul, lasand pacientii in urma”, a spus pe platforma de socializare X, adaugand ca un membru al personalului sau a fost retinut la un punct de control israelian amenajat pentru a-i controla pe cei care paraseau complexul.

Luptele de la spital au loc in timp ce Israelul se confrunta cu o presiune internationala crescanda pentru a da dovada de retinere, dupa ce a promis ca va forta ofensiva in Rafah, ultimul loc relativ sigur din Gaza.

Atacurile care au distrus majoritatea unitatilor medicale din Gaza au provocat o ingrijorare deosebita, inclusiv raiduri israeliene asupra spitalelor din alte orase, bombardamente in vecinatatea spitalelor si tintirea ambulantelor.

Pe masura ce bombardamentele masive au distrus zone din cartierele rezidentiale si au fortat majoritatea oamenilor sa-si paraseasca casele, spitalele au devenit rapid punctul central al persoanelor stramutate care cautau adapost in jurul cladirilor pe care le credeau mai in siguranta.

Israelul acuza Hamas ca foloseste in mod regulat spitale, ambulante si alte facilitati medicale in scopuri militare si a difuzat filmari realizate de trupele sale despre care spune ca arata tuneluri ale gruparii sub unele spitale.

Armata israeliana a declarat ca a retinut diversi suspecti la Spitalul Nasser si ca operatiunile sale acolo continua.

Un inalt oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri, a spus ca Israelul a mintit despre Nasser, asa cum a facut si in legatura cu alte spitale

Vorbind despre raid, purtatorul de cuvant al armatei israeliene contraamiralul Daniel Hagari a spus ca „aceasta operatiune sensibila a fost pregatita cu precizie si este condusa de fortele speciale ale IDF care au urmat un antrenament specific”.

Unul dintre obiectivele operatiunii a fost sa se asigure ca spitalul poate continua sa trateze pacientii din Gaza si „am comunicat acest lucru intr-o serie de conversatii pe care le-am avut cu personalul spitalului”, a spus el, adaugand ca nu exista nicio obligatie de evacuare.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii din Gaza, Ashraf al-Qidra, a declarat ca spitalul va ramane fara combustibil in urmatoarele 24 de ore, amenintand viata pacientilor, dintre care sase se afla la terapie intensiva, iar in sectia de nou-nascuti sunt trei nou-nascuti.

Hagari a spus ca Israelul a aranjat transferul de materiale medicale si combustibil la spital in coordonare cu organizatiile internationale.

Atacul asupra spitalului Nasser a avut loc in momentul in care criticile internationale la adresa ofensivei terestre planificate a Israelului in orasul de granita Rafah au crescut. Martin Griffiths, Responsabil ONU pentru situatii umanitare, a declarat intr-o conferinta de presa, la Geneva, joi, ca ideea ca oamenii din Gaza s-ar putea adaposti intr-un loc sigur este o „iluzie”.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis ca va continua cu ofensiva din Rafah in cautarea liderilor Hamas, dar numai dupa ce civililor li se va permite sa paraseasca „zonele de lupta”. Liderul israelian nu a precizat unde li se va permite civililor prinsi in capcana sa mearga si ce masuri de protectie vor fi luate pentru a-i proteja. Peste un milion de palestinieni – aproape jumatate din populatia Fasiei Gaza – se adapostesc in oras.

Miercuri, organizatia neguvernamentala egipteana Fundatia Sinai pentru Drepturile Omului a raportat ca la granita cu Gaza au inceput lucrarile de constructie pentru crearea unei „zone inchise si izolate de inalta securitate in cazul exodului in masa al cetatenilor din Fasia Gaza”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: