externe

Fortele speciale ale SUA au actionat anul trecut in peste 70% din statele d epe glob. Principalele misiuni

Fortele speciale ale Statele Unite au actionat anul trecut in 141 de tari, adica in peste 70% din statele de pe glob, potrivit statisticilor furnizate blogului TomDispatch de Comandamentul pentru Operatiuni Speciale al SUA (USSOCOM), relateaza Business Insider, citat de Umbrela Strategica.

Desi trupele speciale reprezinta doar circa 3% din fortele militare ale SUA, 40% din pierderile inregistrate de armata americana in aceasta perioada au fost in randul militarilor din unitati de elita ca Navy SEALs, Green Berets, Marine Raider.

In acest context, Comandamentul pentru Operatiuni Speciale al SUA s-a marit in toate modurile, de la buget la numarul de militari sau distributia geografica a misiunilor. De exemplu, bugetul alocat pentru operatiuni de tip special era de 3,1 miliarde de dolari in 2001, iar astazi a ajuns la 13 miliarde de dolari, potrivit lui Ken McGraw, purtator de cuvant al USSOCOM.

De asemenea, numarul membrilor atasati Comandamentului pentru Operatiuni Speciale a crescut in aceeasi perioada de la 45.000 la aproximativ 73.000. Acestia executa o varietatea de activitati, de la antiterorism si contra-insurgenta, la pregatirea fortelor de securitate si misiuni de razboi neconventional.

In ceea ce priveste tarile in care actioneaza trupele speciale americane, numarul acestora a urcat de la 60 in urma cu un deceniu la 141 in 2019. Potrivit statisticilor, in regiunea extinsa a Orientului Mijlociu se aflau peste 62% dintre membrii fortelor speciale detasati in strainatate, putin peste 14% in Africa, peste 10 in Europa, 8,5% in regiunea Indo-Pacifica si 3,75% in America Centrala si de Sud si in Caraibe.

Generalul Richard Clarke, seful Comandamentului pentru Operatiuni Speciale (USSOCOM), a explicat anul trecut rolul tot mai important al fortelor speciale in cadrul unei audieri in Camera Reprezentantilor:

“Accesul si dislocarea noastra la nivel mondial, retelele si parteneriatele noastre si postura noastra globala flexibila permit Departamentului [Apararii] … sa raspunda la intreaga gama de competitie, in special sub nivelul unui conflict armat, domeniu in care concurentii nostri – in special Rusia si China – continua sa-si perfectioneze abilitatile si sa isi promoveze obiectivele strategice”, a afirmat generalul.

Insa, concomitent cu misiunile tot mai frecvente in strainatate au aparut si zvonuri despre posibile acte criminale comise de membri ai trupelor de elita americane impotriva prizonierilor, civililor ori chiar propriilor colegi.

“Incidente recente au pus in discutie cultura si etica noastra si ameninta increderea plasata in noi”, a afirmat Clarke intr-un memoriu din august 2019.

Acuzatii, care variaza de la consum de droguri pana la viol si crima, s-au consemnat din Afganistan pana in Columbia si pana in Mali, atragand atentia asupra actiunilor in general secrete ale fortelor de elita americane.

“Dupa ce mai multe incidente de comportament necorespunzator si comportament lipsit de etica au erodat increderea publica si i-au determinat pe lideri sa puna la indoiala cultura si etica fortelor pentru operatii speciale, USSOCOM a initiat o evaluare cuprinzatoare”, se arata in rezumatul executiv al unui raport din ianuarie 2020 pe aceasta tema.

Insa evaluarea a ajuns la o concluzie deloc surprinzatoare. Echipa de evaluare (formata aproape in totalitate din persoane cu legaturi cu comunitatea pentru operatiuni speciale) a absolvit de aproape orice responsabilitate liderii si fortele de elita.

Echipa sustine ca membrii fortelor speciale au fost implicati in doar “cateva” incidente de comportament necorespunzator si lipsita de etica si a respins acuzatiile mai grave.

De altfel, activistii pentru drepturile omului sustin ca problema subestimarii numarului de victime colaterale se inregistreaza la nivelul intregului Pentagon.

Un raport al Pentagonului estimeaza ca in 2019, in urma operatiunilor militare americane, si-au pierdut viata doar aproximativ 130 de civili in Irak, Siria, Afganistan si Somalia, a relatat agentia Reuters la inceputul lunii mai.

Amnesty International SUA a transmis ca Statele Unite continua sa subestimeze numarul real al victimelor civile.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

3 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

3 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

3 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

3 ore ago