Fostul agent FSB Igor Ghirkin, unul dintre cei mai fideli aliati ai lui Putin, prevede acum ca regimul de la Kremlin este in pragul colapsului

actualitate

Igor Ghirkin, razboi, Rusia, prabusire, Vladimir Putin, Ucraina, arest

Un proeminent blogger rus pro-razboi prezice prabusirea Rusiei din celula sa de inchisoare, la doar doua luni dupa ce a fost arestat pentru ca l-a criticat pe presedintele Vladimir Putin, pe care l-a calificat drept o „mediocritate lasa”.

Igor Ghirkin, un fost agent de securitate al FSB care poarta numele de razboi Strelkov, care in rusa inseamna „tragator”, a dictat saptamana aceasta o diatriba apocaliptica pe Telegram prin intermediul avocatului sau, avertizand ca Rusia este in pragul colapsului si oferindu-se ca forta unificatoare pentru „patriotii” ramasi.

Ghirkin, care a fost candva liderul separatistilor rusi din Donetk si unul dintre fidelii lui Putin, a fost arestat in iulie sub acuzatia de extremism, dupa luni de zile in care i-a criticat pe presedintele rus si pe cei mai importanti oficiali din domeniul apararii din tara. Bloggerul ultranationalist a sugerat de mai multe ori ca Putin si generalii sai nu au mers suficient de departe in razboiul din Ucraina, solicitand chiar mobilizarea completa a populatiei Rusiei.

La trei saptamani dupa ce un tribunal din Moscova a decis ca Ghirkin va ramane in inchisoare, el a postat un mesaj pe Telegram din centrul de detentie preventiva Lefortovo, cu ajutorul avocatului sau.

Ghirkin a acuzat autoritatile ruse ca nu reusesc sa raspunda la cele mai presante probleme si provocari ale tarii, scriind ca „problemele” Rusiei vor intra in curand intr-o „tapa terminala” care va duce la prabusirea intregului sistem.

Ghirkin l-a invocat pe liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care a fost ucis intr-un accident de avion in afara Moscovei luna trecuta, spunand ca rebeliunea esuata a liderului mercenar impotriva sefilor militari rusi din iunie a marcat inceputul acestei etape acute a „problemelor” Rusiei, in timp ce probabila asasinare a lui Prigojin a marcat o continuare a conflictului intern al Rusiei.

El a prezis ca actualul sistem de putere din Rusia va pierde controlul in cele din urma si va cadea in mainile „asa-numitei opozitii liberale”. Ghirkin a declarat ca el crede ca este de datoria sa – chiar si din inchisoare – sa ofere o alternativa si sa uneasca poporul rus ramas patriot.

„Inteleg perfect toate slabiciunile pozitiei mele actuale, toate problemele legate de lipsa resurselor necesare si nu supraestimez deloc gradul de autoritate si influenta pe care il am”, a scris Ghirkin saptamana aceasta. „Cu toate acestea, cineva trebuie sa se ridice primul, fie si numai pentru a da un exemplu si a-i chema pe ceilalti la actiune.”

Comentariile sale vin in contextul in care Rusia se confrunta cu tot mai numeroase dificultati pe fondul contraofensivei actuale a Ucrainei. Seful spionajului ucrainean a declarat saptamana aceasta pentru The Economist ca Rusia ramane fara trupe de rezerva si arme de care are nevoie pentru a continua lupta.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: