Fostul campion paralimpic Oscar Pistorius, eliberat conditionat, dupa ce a executat opt ani si jumatate de inchisoare fiindca si-a ucis prietena

externe

Oscar Pistorius, eliberat, crima

Fostul star paralimpic sud-african Oscar Pistorius a fost eliberat conditionat vineri, la aproape 11 ani dupa ce si-a ucis prietena, intr-o crima care a socat o natiune obisnuita de mult timp cu violenta impotriva femeilor.

Pistorius – supranumit „Blade Runner” pentru protezele sale din fibra de carbon – a impuscat-o mortal pe modelul Reeva Steenkamp, in varsta de 29 de ani, prin usa incuiata a unei bai, de Ziua Indragostitilor, in 2013. El a declarat in repetate randuri ca a confundat-o pe Steenkamp cu un intrus atunci cand a tras patru focuri de arma in baia de la locuinta sa din Pretoria si a lansat mai multe apeluri impotriva condamnarii sale pe aceasta baza.

„Departamentul Serviciilor Corectionale (este) in masura sa confirme ca Oscar Pistorius este eliberat conditionat, efectiv din 5 ianuarie 2024.El a fost admis in sistemul de corectii comunitare si se afla acum acasa”, a precizat departamentul penitenciar al tarii intr-un comunicat citat de agentia Reuters.

Pistorius, acum in varsta de 37 de ani, a petrecut aproximativ opt ani si jumatate in inchisoare, precum si sapte luni in arest la domiciliu, inainte de a fi condamnat pentru crima. O comisie de eliberare conditionata a decis in noiembrie ca el ar putea fi eliberat dupa ce si-a ispasit mai mult de jumatate din pedeapsa.

Intr-o declaratie impartasita vineri de avocatul familiei Steenkamp, mama lui Reeva, June, a declarat” Nu poate exista niciodata dreptate daca persoana iubita nu se va mai intoarce niciodata si nicio perioada de timp petrecuta nu o va aduce pe Reeva inapoi”.

„Noi, cei care ramanem in urma, suntem cei care executam o condamnare pe viata”, a declarat June Steenkamp, adaugand ca singura ei dorinta este sa i se permita sa traiasca in pace dupa eliberarea conditionata a lui Pistorius.

Un oficial de monitorizare il va supraveghea pe fostul sportiv pana la expirarea pedepsei, in decembrie 2029, pe care Pistorius va trebui sa il informeze daca isi cauta oportunitati de munca sau se muta la o noua adresa. De asemenea, el trebuie sa continue terapia de gestionare a furiei si sa participe la sesiuni privind violenta de gen, ca parte a conditiilor de eliberare conditionata, a precizat familia Steenkamp.

June Steenkamp a declarat ca conditiile impuse de comisia de eliberare conditionata i-au afirmat increderea in sistemul de justitie sud-african, deoarece acestea transmit un mesaj clar ca violenta de gen este luata in serios. Un avocat al lui Pistorius nu a raspuns imediat la o solicitare de comentarii privind eliberarea sa de vineri. Presa locala se asteapta ca acesta sa locuiasca in casa unchiului sau Arnold Pistorius intr-o suburbie bogata din Pretoria.

Sud-africanii au manifestat reactii amestecate la eliberarea sa, unii considerand ca acesta si-a ispasit pedeapsa, in timp ce altii considera ca pedeapsa sa este prea blanda.

Pistorius a fost candva iubitul lumii sportului si o voce de pionierat pentru sportivii cu dizabilitati, pentru care a militat pentru a i se permite sa concureze cu participantii sanatosi la marile evenimente sportive. In august 2012, cu doar cateva luni inainte de a-si impusca iubita, Pistorius a devenit primul sportiv dublu amputat care a participat la Jocurile Olimpice de la Londra, unde a ajuns pana in semifinalele probei de 400 de metri. El a castigat doua medalii de aur la Jocurile Paralimpice.

El a fost inchis pentru prima data in octombrie 2014 pentru omucidere din culpa de catre o instanta superioara. Dupa ce procurorii sai au facut apel la aceasta hotarare, Curtea Suprema de Apel l-a gasit vinovat de crima in decembrie 2015. Dar a primit doar sase ani atunci cand a fost condamnat in iulie 2016, in ciuda faptului ca procurorii au sustinut o pedeapsa minima de 15 ani.

Apoi, in noiembrie 2017, Curtea Suprema de Apel i-a mai mult decat dublat pedeapsa, ajungand la 13 ani si cinci luni, descriind pedeapsa anterioara ca fiind „socant de blanda”. Pistorius s-a intalnit cu tatal Reevei, Barry Steenkamp, in 2022, in cadrul unui „dialog intre victima si agresor”, parte integranta a sistemului de justitie restaurativa din Africa de Sud.

Bazata partial pe modul in care culturile indigene au gestionat infractiunile cu mult inainte ca europenii sa colonizeze Africa de Sud, justitia restaurativa urmareste sa gaseasca o solutie pentru partile afectate de o infractiune, in loc sa pedepseasca pur si simplu infractorii.

Initial, in martie, i s-a refuzat eliberarea conditionata. Cu toate acestea, Curtea Constitutionala a hotarat ulterior ca acesta a executat jumatate din pedeapsa pana la 21 martie si a fost eligibil pentru eliberare conditionata, dupa ce aceasta a fost antedatata din iulie 2016, cand a fost condamnat pentru crima, in loc de noiembrie 2017.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: