Fostul ministru polonez de interne, Mariusz Kaminski, a intrat in greva foamei in inchisoare. „Orice persoana are dreptul sa nu manance sau sa bea, este o decizie individuala”

externe

Fostul ministru polonez de interne Mariusz Kaminski a declarat ca a intrat, miercuri, in greva foamei in calitate de „detinut politic”, la o zi dupa ce a fost retinut de politie la palatul prezidential si trimis la inchisoare pentru acuzatii de abuz de putere, potrivit Reuters.

Evenimentele marcheaza o schimbare de viteza in eforturile noului prim-ministru Donald Tusk de a anula politicile predecesorilor sai, partidul nationalist Lege si Justitie (PiS) si de a-i pedepsi pe cei acuzati de diverse infractiuni cat timp s-au aflat la putere.

PiS s-a confruntat cu acuzatii de subminare a statului de drept in timpul celor opt ani la putere. Actiunile coalitiei pro-europene a lui Tusk, de a readuce Polonia in conformitate cu standardele democratice ale Uniunii Europene si de a debloca zeci de miliarde de euro din finantare UE il pun pe premier fata in fata cu presedintele aliat al PiS, Andrzej Duda.

„Consider condamnarea mea drept un act de razbunare politica”, a spus Kaminski in declaratia citita de fostul sau adjunct Blazej Pobozy la o conferinta de presa in fata biroului premierului.

„Ca detinut politic, am inceput greva foamei din prima zi de inchisoare”, a scris Kaminski.

Politia a intrat marti in palatul prezidential al Poloniei pentru a-i retine pe Kaminski si pe unul dintre fostii sai adjuncti, Maciej Wasik. Cei doi politicieni au ramas in palat dupa ce au participat la o ceremonie acolo.

Avocatul lui Kaminski a declarat pentru radioul privat RMF FM ca pregateste o plangere impotriva detentiei sale, precum si impotriva ordinului instantei de trimitere la inchisoare. Postul a raportat mai devreme ca se pregateste sa inainteze la Curtea Suprema si un recurs final impotriva unei condamnari, care vizeaza achitarea.

Deputatul PiS Kaminski a fost condamnat pentru abuz de putere pentru ca a permis agentilor aflati sub comanda sa sa foloseasca o capcana intr-o ancheta. El a negat faptele gresite si in 2015 a fost gratiat de Duda, permitandu-i sa-si preia postul guvernamental.

Anul trecut, Curtea Suprema a declarat ca acest cazul ar trebui redeschis, iar in decembrie, Kaminski si Wasik au fost condamnati de o instanta inferioara la doi ani de inchisoare.

„Vreau sa spun clar ca, daca un politician este in inchisoare, nu inseamna ca este detinut politic”, a spus ministrul adjunct al justitiei, Maria Ejchart.

„Orice persoana are dreptul sa nu manance sau sa bea, este o decizie individuala. In situatia in care o persoana se afla in grija statului, atunci cand cineva este condamnat, acesta este supus unor examinari medicale, masuratori corporale, cum reactioneaza organismul la decizia de a nu mai manca”, a adaugat ea.

Fostul premier si actual deputat al PiS Mateusz Morawiecki a cerut reprezentantilor institutiilor UE si altor organizatii internationale sa adopte „o pozitie fara echivoc fata de aceasta intorsatura ingrozitoare a evenimentelor”.

„Fac un apel catre comunitatea democratica din Occident sa nu priveasca pasiv la ceea ce se intampla astazi in Polonia”, a spus el intr-o declaratie a partidului.

Fundatia Helsinki pentru Drepturile Omului a declarat ca a-i considera pe Kaminski si Wasik „detinuti politici” este o denaturare profund nedreapta, care dauneaza direct memoriei oamenilor efectiv inchisi din cauza credintelor, atitudinilor si a luptei pentru democratie si drepturile omului”.

Duda a spus miercuri ca „nu se va odihni” pana cand Kaminski si Wasik nu vor fi eliberati si a spus ca gratierea lor din 2015 este conforma cu constitutia.

Sute de sustinatori PiS s-au adunat marti in fata palatului prezidential si la o sectie de politie unde cei doi au fost retinuti pentru a protesta fata de detentia lor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: