politica

Fostul sef al SRI anunta ca in spatele lui Catalin Cirstoiu se afla altceva: „Povestea se va narui cand figura de ceara se va topi si va dezvalui structura din spate”

Fostul sef al SRI, Eduard Hellvig, a avut vineri o iesire enigmatica in legatura cu candidatul PSD-PNL la Primaria Capitalei, Catalin Cirstoiu.

Hellvig a mentionat ca medicul Cirstoiu a fost „scos din joben” si a sugerat ca in spatele acestuia se afla o „structura” misterioasa care ar urma sa-i si furnizeze voturi.

„De adunat voturi se ocupa… ceilalti candidati. Sau partidul. Sau prietenii… Ca in cazul oricarei figuri de ceara, insa, cresterea brusca a temperaturii poate narui toata povestea. Iar statuii i se inmoaie fatada, lasand sa se vada structura din spate”, a scris Hellvig pe Twitter.

Postarea integrala a lui Hellvig:

„Din rundele de negocieri care ne-au pictat televizoarele cateva saptamani la rand a rezultat un candidat comun bun de pus in muzeul concordiei depline.

Nu sperie si nu deoache pe nimeni.

Daca ne intrebam pe cine reprezinta cu adevarat, cred ca raspunsul e in propozitia precedenta. Iar chestiunea cu adevarat semnificativa este de ce ai renunta la candidati cu cifre bune pentru a-ti investi increderea in cineva cunoscut doar in comunitatea medicala?

De unde vine oare increderea deplina in “apoliticul perfect” pentru a fi trimis sa extraga voturi si din stanga si din dreapta? Ce se stie sus si nu se spune si in aval? Stim sigur ca nu e vreun sondaj, vreo masuratoare sau vreun portret-robot de tehnocrat al urbanismului.

Ni se propune un „independent” scos din joben ca sa ne salveze aparent de agonia dubiilor ideologice.

Total intamplator vorbeam tot aici acum trei saptamani despre independenti: “Oamenii noi nu au insa nimic de pierdut, nicio cariera de aparat, nicio reputatie de pastrat. Cand spectacolul incepe sa fie fluierat, isi iau trusa de machiaj si isi vad de drum.”

Probabil ca cei care l-au ales se bazeaza pe ceva nevazut si nestiut, incat nu isi suspecteaza candidatul ca ar viza mai tarziu fie o prea mare independenta, fie o pozitie publica si mai importanta. Probabil ii leaga un bromance de nezdruncinat.

Cum electoratul poate alege doar din ce are pe lista, si nu dintr-un infinit de candidati potentiali, conteaza asadar ce oferta i se asterne pe buletin. Brusc devine mai relevant sa fii candidat, decat sa fii un candidat care aduna voturi.

De adunat voturi se ocupa… ceilalti candidati. Sau partidul. Sau prietenii…

Ca in cazul oricarei figuri de ceara, insa, cresterea brusca a temperaturii poate narui toata povestea. Iar statuii i se inmoaie fatada, lasand sa se vada structura din spate si sa se auda vorbele lui Abraham de acum aproape doua secole: ‘Poti pacali o parte din oameni tot timpul si pe toti oamenii o parte din timp, dar nu poti pacali toti oamenii tot timpul”.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Este oficial: Rusia a declansat un razboi electronic de bruiaj pe teritoriul Romaniei, afectand semnalele GPS din Moldova din Dobrogea

Rusia a declansat un razboi electronic nu doar in partea de nord a continentului, vizand…

20 de minute ago

„Nu voi mai bea niciodata apa de la robinet”. Zeci de persoane din Marea Britanie s-au imbolnavit dupa ce au baut apa contaminata cu un mic parazit

Cel putin 46 de persoane din Brixham (Marea Britanie) si zone invecinate au fost confirmate…

17 minute ago

Ceata densa si vechimea elicopterului – principalele cauze ale accidentului in care a murit presedintele iranian. Implicarea Mossad – total exclusa

Presedintele si ministrul de externe al Iranului au fost oficial declarati morti, dupa ce agentiile…

2 ore ago

Pregatiri pentru prezidentiale, Ciuca isi lanseaza cartea “Un ostas in slujba tarii”: „De cand ma stiu mi-a placut sa pescuiesc”

Presedintele PNL a anuntat, luni, pe site-ul personal, ca in luna iunie isi va lansa…

30 de minute ago

Ryanair anunta ca isi scumpeste din nou biletele. Compania se asteapta la un profit de 2 miliarde de euro in 2024

Compania aeriana irlandeza Ryanair a raportat luni o crestere cu 34% a profitului anual, la…

38 de minute ago

Premierul estonian: „Antrenarea soldatilor cu instructori NATO in Ucraina nu duce la escaladarea razboiului”

Temerile aliatilor NATO ca trimiterea de trupe in Ucraina pentru instruirea soldatilor din aceasta tara…

O oră ago