Franta primeste migrantii de pe Ocean Viking dar suspenda planul de primire a altor 3.500 de migranti aflati in Italia

externe

Franta a anuntat joi ca va permite navei de salvare Ocean Viking, la bordul careia se afla peste 200 de migranti sa acosteze pe coasta sa de sud si sa debarce pasagerii, criticand dur Italia pentru ca nu i-a acceptat, informeaza France24.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat ca Ocean Viking, printre pasagerii caruia se afla si 57 de copii, va putea ancora in portul militar Toulon.

Vizibil infuriat de refuzul Romei de a accepta nava, Darmanin a numit pozitia sa „de neinteles”. Nava „este situata fara indoiala in zona de cautare si salvare a Italiei”, a spus el, adaugand ca „era datoria Italiei sa desemneze imediat un port pentru a primi aceasta nava”.

Tensiunile franco-italiene sunt cel mai recent episod dintr-o confruntare europeana privind locul de debarcare a migrantilor, preluati dupa ce au incercat sa ajunga in Europa din Africa de Nord, Roma fiind din ce in ce mai frustrata sa accepte cea mai mare parte a celor salvati.

Vorbind dupa o sedinta de cabinet, Darmanin a mai avertizat ca „este evident ca vor exista consecinte extrem de grave pentru relatiile bilaterale” cu Italia.

El a spus ca Franta a decis deja sa inghete un plan de primire a 3.500 de migranti aflati in prezent in Italia, parte a unui acord european de impartire a sarcinilor, si a indemnat Germania si alte tari UE sa faca acelasi lucru.

Ministrul italian de Interne Matteo Piantedosi a condamnat joi raspunsul Frantei la impas ca fiind „total de neinteles”.

„Reactia pe care o are Franta la cererea de a primi 234 de migranti, cand Italia a primit 90.000 chiar anul acesta, este total de neinteles in fata cererilor continue de solidaritate”, a spus el intr-un comunicat.

Joi devreme, Franta a anuntat ca debarca patru dintre cei 234 de imigranti aflati la bordul Ocean Viking cu elicopterul din motive de sanatate.

Organizatia de caritate care opereaza nava, SOS Mediterranee, a cerut ajutor autoritatilor franceze dupa refuzurile Italiei de a permite accesul in port saptamana trecuta, chiar daca la bord conditiile sanitare s-au inrautatit la bord.

Dupa anuntul lui Darmanin, SOS Mediterranee a spus ca se simte „usurata dar plina de amaraciune”.

Conform dreptului maritim international, Roma trebuie sa acorde permisiunea de acostare Ocean Viking, mai ales ca a permis saptamana aceasta accesul altor trei nave de salvare care transportau sute de oameni, insista autoritatile franceze.

Darmanin a spus ca decizia de a permite acostarea navei, dupa doua saptamani pe mare, a fost „exceptionala” si nu va ghida actiunile viitoare.

Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, a declarat saptamana aceasta ca trimite un semnal natiunilor UE ca trebuie sa joace un rol si mai important.

Roma doreste „un acord care sa stabileasca, pe baza populatiei, modul in care migrantii cu drept la azil sunt relocati in diferite tari”, a spus Tajani inaintea unei reuniuni a ministrilor UE care va avea loc saptamana viitoare.

Volker Turk, Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a cerut, de asemenea, o debarcare rapida si a avertizat ca „politica nu ar trebui sa fie urmata in detrimentul persoanelor aflate in dificultate”.

Conform dreptului international, navelor aflate in primejdie sau care transporta pasageri salvati trebuie sa li se permita intrarea in cel mai apropiat port de escala – ceea ce inseamna ca Italia si, adesea, Malta isi asuma sarcina de a primi pe cei salvati dupa ce au incercat sa traverseze Mediterana din Libia.

In iunie, mai multe tari UE, inclusiv Franta, au convenit sa primeasca migrantii care sosesc in Italia si in alte puncte principale de intrare.

Pana in acest an, 164 de solicitanti de azil au fost mutati din Italia in alte tari din bloc care s-au oferit voluntar sa-i accepte.

Dar aceasta este o mica parte din cei peste 88.000 care au ajuns pe tarmurile sale pana acum in acest an, dintre care doar 14% au fost salvati de navele ONG-urilor, potrivit autoritatilor italiene.

Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie a ONU, 1.891 de migranti au murit sau au disparut in timp ce incercau sa traverseze Mediterana pana acum in acest an.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: